Plana Alta: Frum de la Nova Ruralitat: El mn rural t solucions per a la despoblaci valenciana


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2020/1/192346_118497/1_M1.jpg
La Plana al Dia | Plana Alta | General | 17-01-2020
Frum de la Nova Ruralitat: El mn rural t solucions per a la despoblaci valenciana

El 31 de gener i l'1 de febrer se celebrar a Benlloc, la Plana Alta, les IV Jornades d'Afirmaci de la Nova Ruralitat, organitzades pel Frum de la Nova Ruralitat, una organitzaci ciutadana vinculada a la Universitat Jaume I (UJI) que aplega a ms de 100 professionals que viuen al mn rural i que s oberta a qualsevol persona interessada. "Ara presentarem solucions", diuen els seus portaveus entre els que hi ha comercians, hostalers, artesans, professors, metges i agricultors, entre d'altres, de les comarques del nord de Castell. L'any passat el Frum va estudiar les causes de la despoblaci de les seues comarques i va publicar un manifest amb les conclusions que van presentar a les Corts Valencianes.

El Frum reclama que la despoblaci se solucione amb poltiques eficients que garantisquen els drets de ciutadania i no noms amb una dinmica de subvencions o rebaixes fiscals: "no vull que em rebaixen impostos, vull transport pblic" comenta un dels integrants. Organitzats a travs de quatre grups de treball, i amb l'assessorament de professors de l'UJI, han estat debatent solucions basant-se en quatre exemples de bones prctiques que ells reivindiquen. Sn les experincies de "Proyecto pueblos vivos" de la comarca aragonesa de Somontano, que treballa especialment els processos d'acollida dels nouvinguts, facilitant habitatge i treball; l'Associaci de Micropobles de Catalunya que treballa particularment perqu la joventut no se'n vaja -un dels problemes principals que el frum ha detectat-, el de les Highlands d'Esccia, un exemple de sostenibilitat demogrfica on es treballa un model d'universitat rural; i diverses experincies de transport a demanda ja implantades en altres regions -una de les reivindicacions centrals del frum per a comenar a reduir les diferencies de drets entre els ciutadans de l'interior i els de les grans ciutats.

A les jornades del 31 de gener i l'1 de febrer hi participaran representants convidats de les 4 experincies de bones prctiques per exposar en primera persona les seues solucions i seran els mateixos grups, que porten mesos treballant, els que guiaran el debat i portaran la ponncia, que tamb ser oberta al pblic, per a extreure'n un document de conclusions i seguir treballant, ara ms a la prctica que mai.

El Frum destaca per ser una organitzaci sortida de la gent que viu al mn rural i que amb la collaboraci de l'UJI est implantant en els seus debats una metodologia cientfica prpia de la investigaci acadmica, participativa i dialctica, que segons el comit cientfic que els avala -format per 17 professors de sociologia rural de diverses universitats estatals- est aconseguint un dels diagnstics de ms qualitat de l'estat sobre despoblaci, i podria crear precedent i ser exemple per a d'altres regions. A la recent estrenada pgina web del Frum qualsevol persona pot inscriure's a les jornades i consultar el treball realitzat fins l'actualitat.
 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana