Torreblanca: Compromís per Torreblanca lamenta la desísia de l'equip de govern municipal per la protecció del patrimoni cultural


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2020/2/192888_118963/1_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2020/2/192888_118963/2_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2020/2/192888_118963/3_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2020/2/192888_118963/4_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2020/2/192888_118963/5_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2020/2/192888_118963/6_M1.jpg
La Plana al Dia | Torreblanca | General | 31-01-2020
Compromís per Torreblanca lamenta la desísia de l'equip de govern municipal per la protecció del patrimoni cultural


Pañella: «La postura del govern socialista municipal de rebutjar la urgència de prendre mesures immediates sobre l'edifici del Campàs, que ja ha sofert un enderroc, és inconcebible en un equip que es denomina progressista»Compromís per Torreblanca denuncia que l'equip de govern a l'Ajuntament del municipi ha reiterat el seu vot negatiu a la urgència plantejada per la coalició valencianista de prendre mesures per protegir l'edifici del Campàs. La portaveu, Míriam Pañella, ha remarcat que «tant en la comissió com en el ple, s'ha omés la situació de perill en què es troba l'edifici del Campàs i, per tant, s'està incomplint l'obligació d' "adoptar les mesures cautelars necessàries per a evitar el deteriorament, pèrdua o destrucció dels béns del patrimoni cultural", segons marca la Llei de Patrimoni».
Pañella ha qualificat d' «inconscient» la votació per part de l'equip de govern. «Ahir al ple vam haver d'escoltar la frase "no ha de caure demà", cosa que demostra la poca sensibilitat que el consistori té cap al patrimoni local, més encara quan aquesta frase es diu després que una xicoteta part del conjunt ja haja caigut», ha manifestat la portaveu.
Compromís per Torreblanca ha demanat l'elaboració d'informes de l'estat actual de l'espai i que s'instara a la Sareb, titular actual, a prendre mesures immediates de protecció, conservació i neteja per adequar l'immoble a la seua condició de Bé de Rellevància Local, obligacions dels propietaris establides per la Llei de Patrimoni. «Ens preguntem quins interessos hi ha a l'Ajuntament de Torreblanca que fan que siga més important cuidar a la Sareb abans que prendre cura pel patrimoni local», ha dit Pañella.
Igualment, la coalició ha sol·licitat també que es demanara a Conselleria l'estudi per a l'inici del procediment per a la qualificació de Bé d'Interés Cultural (BIC) i completar la redacció del Catàleg de Béns i Espais Protegits, que no s'ha dut a terme per la paralització del Pla General que no ha avançat ni una passa en cinc anys de govern de Tena i Villanueva.
«Compromís per Torreblanca no es quedarà de braços plegats davant la protecció del nostre patrimoni i en particular d'una joia gòtica com és l'edifici del Campàs. Instarem la Conselleria a què actue d'ofici per a la protecció d'aquest edifici», ha finalitzat la regidora.

El mas fortificat del Campàs és un edifici històric i residencial rodejat de propietats agrícoles al seu voltant i molt prop de la mar de Torrenostra. L'any 1679, el Consell del rei de València va rebre una demanda en nom de Na Blanca Cardona i Ebrí sobre els drets de les propietats que ella posseïa en el terme de Torreblanca. Posteriorment va passar a ser propietat del seu descendent, En Josep Salvador de la Figuera, Marqués de Villores, i després als Selva Salvador. Actualment és propietat de la Sareb.
Al llarg dels segles, va ser un centre poli funcional molt important, encarregat del conreu de les seues terres i de l'explotació agrària, i amb una ubicació estratègica a la vora del camí homònim. La rellevància constructiva de l'edificació queda reflectida en l'estructura formada per arcs diafragmàtics apuntats, amb coberta a dues aigües, així com la resta d'elements de caràcter defensiu que envolten tot el mas.


 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana