Vila-real: El Consorci riu Millars fa un inventari de tots els oms del Paisatge Protegit afectats per la plaga de la galeruca


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2018/9/176976_105470/1_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2018/9/176976_105470/2_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2018/9/176976_105470/3_M1.jpg
La Plana al Dia | Vila-real | General | 22-09-2018
El Consorci riu Millars fa un inventari de tots els oms del Paisatge Protegit afectats per la plaga de la galeruca

El Consorci gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Millars format pels Ajuntaments d'Almassora, Borriana, Vila-real, la Diputaci de Castell i la Generalitat Valenciana ha realitzat un inventari de tots els oms presents al tram baix del riu per a determinar el grau d'afecci de la plaga de la galeruca (Xanthogaleruca luteola). La galeruca dels oms s provocada per un insecte colepter que s'alimenta de les seues fulles. Tant els adults com les larves poden provocar defoliacions quasi completes dels oms durant l'estiu. Si l'atac dels escoltids es repeteix durant diversos anys seguits, poden arribar a provocar la mort dels arbres. La guarderia rural del Consorci riu Millars ha inventariat 5 zones diferents ocupades per diversos bosquets d'oms (Ulmus minor) i peus solts. Aquestes sn el tram comprs entre la installaci d'energia hidrulica de la Llum de Tol i el mol Paquero i les omedes del Termet de la Mare de Du de Grcia, les dues al terme de Vila-real i al marge dret del riu. Al paratge de Santa Quitria i a la senda verda d'Almassora, al marge esquerre, trobem altres dos rodals formats per oms. Finalment l'omeda ms gran i important ubicada a la zona de Santa Brbara es troba al terme de Borriana. Aquesta plaga debilita els oms. s un insecte autcton per en condicions reiterades d'estrs hidrulic pot arribar a matar algun exemplar. Per exemple les omedes ubicades al terme de Vila-real, a la zona del mol Paquero, al Termet i a la ruta botnica presenten una afecci baixa. Els oms del paratge de Santa Quitria d'Almassora tenen un atac que hem qualificat de mig alt per els arbres presents en la senda verda tenen una afecci baixa. Hem d'apuntar que aquests ltims sn exemplars ornamentals plantats ja fa uns anys i que suporten millor l'atac dels insectes. Finalment l'omeda de la zona de Santa Brbara, al terme de Borriana, la ms important del Millars, presenta una afecci alta. Probablement la seua ubicaci ms prxima a la mar i no tan arrecerada com la resta haja sigut determinant, ha explicat David Lpez Serna, guarda del Consorci riu Millars. La Conselleria de Medi Ambient de la Generalitat Valenciana va sollicitar la collaboraci del Consorci riu Millars per tal de determinar la quantitat d'arbres atacats per la plaga i el grau d'afecci. L'objectiu s iniciar d'ac a poc temps un tractament que puga frenar l'atac de l'insecte.
El cicle biolgic de la galeruca dels oms
El cicle biolgic de la galeruca dels oms s ben curis. Els insectes adults durant la tardor i l'hivern viuen davall les fulles mortes dels oms i refugiats a l'interior dels forats de troncs i branques. A la primavera, durant el bon oratge, ixen a menjar i inicien una perforaci continua de les fulles. A finals de maig els adults s'aparellen i inicien la posta. Els ous resten apegats davall les fulles. Cada femella pon entre 400 i 600 ous. Al cap de 10 dies d'incubaci naixen les larves que immediatament comencen a menjar fulles d'om.


 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana