Vila-real: Comproms per Vila-real denuncia linjustificable pagament per part de lAjuntament de la porta duna esglsia sense valor histric


 
La Plana al Dia | Vila-real | General | 23-08-2019
 

El Grup Municipal critica la despesa de 6.000 euros per a substituir lelement sota el pretext de lactivitat solidria que exerceixComproms per Vila-real considera injustificable el pagament de la porta d'una esglsia sense cap valor histric per part de l'Ajuntament. El Grup Municipal ha denunciat l'aportaci, per part de l'equip de govern, de 6.000 euros per a substituir un element que forma part d'un edifici privat pertanyent a l'Esglsia, mentre que el Bisbat de Sogorb-Castell, com a legtim propietari, aporta -amb el suport de la prpia parrquia- 5.000 euros.
Des de Comproms per Vila-real recorden que les subvencions als temples i si aquests no pertanyen al patrimoni histric o han sigut declarats B d'Inters Cultural (BIC), com s el cas-, es derivarien del sosteniment general de l'Esglsia catlica, segons els acords internacionals subscrits l'any 1979, ms concretament l'Acord entre l'Estat espanyol i la Santa Seu sobre assumptes econmics, signat en Ciutat del Vatic el 3 de gener de 1979. En aquest sentit, destaquen que aquest Acord, en el seu article II estableix un sistema de contribuci tributria en l'IRPF pel qual, l'Estat destina al sosteniment de l'Esglsia catlica el 0,7% de la quota ntegra de l'IRPF corresponent als contribuents que aix ho desitgen.
Qualsevol altra subvenci o transferncia pblica de diners per al sosteniment de l'Esglsia haur d'estar recolzada en una altra normativa i prendr la forma jurdica d'entitats no eclesistiques i, de vegades, se sotmetran a la concurrncia pblica de subvencions, expliquen, al mateix temps que assenyalen que cabria una excepci, destinada al manteniment dels temples religiosos amb un valor de patrimoni histric no s el cas- i s'hauria de canalitzar a travs convenis amb les comunitats autonmiques sobre la base de la legislaci de patrimoni histric cultural. Diversos especialistes en l'mbit han alertat a Comproms de la dubtosa justificaci d'aquesta aportaci, per la qual cosa es demana a lequip de govern que prenga les mesures oportunes i revise aquest moviment, afirmen.
A ms, en paraules del coordinador de l'rea de govern Poble, Xus Madrigal, aquesta iniciativa respon al fet que aquesta parrquia s molt activa i solidria i justifica aquesta aportaci per al manteniment de l'activitat solidria en condicions de seguretat i per a garantir la correcta conservaci del patrimoni. Des de Comproms per Vila-real consideren que l'equip de govern utilitza el sentiment religis dels ciutadans per a finalitats poltiques, la qual cosa ens sembla, com a mnim, poc tic, especialment quan encara es deuen diners a ONG i entitats sense nim de lucre que tamb ajuden les persones que ms ho necessiten, entre altres ens locals. A ms, es pregunten si totes les confessions religioses existents a la ciutat des d'evangliques, fins a musulmanes, passant per ortodoxes- tindran el mateix tracte quan necessiten renovar algun dels elements fsics de les seues seus, en aquest cas, les portes. Qu justifica que es collabore en el canvi de la porta d'un edifici privat i no d'un altre, quan a ms no t cap valor histric? De deb ho consideren patrimoni des de l'Ajuntament?, assenyalen des de Comproms, que afigen que, en aqueix cas, tamb pot contribuir-se amb qualsevol altra associaci laica que siga solidria amb el prosme o amb un particular que siga geners amb els seus vens.
Estem d'acord amb l'equip de govern en qu Vila-real s una ciutat referent, solidria i dinmica, per estem en un moment en el qual s'est plantejant pujar l'IBI per una mala situaci econmica. Ser qesti de comenar a mirar de quines despeses es pot prescindir per a estalviar a les arques municipals un bon pessic, en lloc de carregar sobre l'esquena dels contribuents tots els capritxos dels qui governen, conclouen.

 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana