Vila-real: Comproms per Vila-real proposa incorporar el servei de Fecundaci In Vitro (FIV) a lHospital de la Plana per a continuar sent un referent i garantir la comoditat dels usuaris


 
La Plana al Dia | Vila-real | General | 12-09-2019
 

Comproms per Vila-real proposar en el prxim Ple ordinari sollicitar al Govern que amplie el finanament que transfereix al Pas Valenci, de manera que en l'mbit sanitari, la Conselleria puga disposar de ms recursos per a millorar els serveis, un d'ells amb gran demanda, per que encara sembla ser un tab en societat, com s el de la reproducci assistida.
El regidor Santi Cortells assenyala que nombrosos estudis demostren que cada vegada ms persones decideixen postergar la maternitat o paternitat, a causa de la inestabilitat laboral i al canvi social produt en els ltims anys, la qual cosa tamb implica una emancipaci ms tardana i, en conseqncia, un descens en la natalitat a tot el territori.
Es tracta d'una qesti d'Estat, ja que el Govern t molt a veure en aquest tema i tamb t molt per fer, explica l'edil, qui apunta que sn moltes les parelles que, quan aconsegueixen l'anhelada situaci laboral i personal ptima es llancen a l'aventura de tindre descendncia i s quan descobreixen que no s tan fcil. Segons dades de la Societat Espanyola de Fertilitat i el Ministeri de Sanitat, una de cada cinc parelles tindran dificultats per a concebre i, d'elles, un 56% acaben buscant ajuda mdica per a tindre un fill.
Les parelles tenen dues opcions: anar per la via de la Seguretat Social o acudir a la sanitat privada, indica. s ac on es produeix el principal escull per als qui han de sotmetre's a un tractament. Els principals tractaments sn la Inseminaci Artificial (IA), que s'ofereix en la majoria de centres hospitalaris del Pas Valenci, incls l'Hospital de la Plana, per que no ofereix les mateixes garanties d'xit que la Fecundaci In Vitro (FIV), amb altes taxes d'aconseguir l'embars en parelles amb problemes, explica.
Actualment, milers de persones se sotmeten a aquest tractament a l'Hospital La Fe de Valncia, amb llistes d'espera que ronden els 18 mesos. Massa temps, quan es tracta de qestions biolgiques, apunta Cortells, qui assenyala que fins fa poc La Fe era l'nic hospital de tot el territori valenci que oferia aquest servei. Sabem que des de fa un temps s'ha habilitat l'Hospital Clnic, tamb a Valncia, per a desembossar la llarga llista d'espera, per tot i que s un gest d'agrair, no ajuda les dones que han de desplaar-se des de municipis de les Comarques del Nord o del Sud, que han de conduir ms de 100 quilmetres per a poder fer el seguiment corresponent durant diversos dies. Els qui no poden esperar ms temps o no els ve b sotmetre's a aquest estrs i sho poden permetre- acaben acudint a clniques privades, on desemborsen al voltant de 6.000 euros per tractament, en molts casos hipotecant-se i patint un calvari que en la seua majoria pateixen encara en silenci per l'estigma que suposa explicar-lo obertament en societat, lamenta.
Per aquest motiu, des de Comproms se sollicita a la Conselleria que exporte el tractament de FIV a la zona de Castell i Alacant per a evitar els desplaaments d'aquestes dones i, ms concretament, a Vila-real. Tenim un hospital universitari que s un referent en molts mbits i creiem que s possible continuar millorant l'atenci i el servei que es presten en aquest sentit amb la implantaci de la FIV, destaca Cortells, qui assegura que l'Hospital de la Plana s pioner en matria de maternitat, per aix mereix continuar ampliant aquest renom amb nous serveis, al mateix temps que recorda que les administracions, especialment el Govern, tenen la responsabilitat de promoure iniciatives per a la millora de la natalitat, de la qualitat de vida i de la nostra economia i aquest seria un bon principi.

 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana