Vila-real: Vila-real fomenta les vocacions cientfiques entre els joves amb conferncies i activitats de divulgaci en la Setmana de la Cincia


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2019/11/190475_116864/1_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2019/11/190475_116864/2_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2019/11/190475_116864/3_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2019/11/190475_116864/4_M1.jpg
La Plana al Dia | Vila-real | General | 12-11-2019
Vila-real fomenta les vocacions cientfiques entre els joves amb conferncies i activitats de divulgaci en la Setmana de la Cincia

L'Ajuntament de Vila-real, a travs de la Ctedra d'Innovaci Cermica Ciutat de Vila-real de la Universitat Jaume I, organitza la Setmana de la Cincia, unes jornades de divulgaci dirigides especialment als alumnes de Secundria, amb l'objectiu de fomentar les vocacions cientfiques entre els ms joves aix com reivindicar el paper de la dona en la cincia. L'alcalde de Vila-real, Jos Benlloch, ha presentat aquest dimarts les activitats acompanyat del director de la ctedra, Juan Carda, i el director del collegi Santa Mara, Juan Francisco Navarro.
El consistori ha triat aquest centre de Secundria i Batxillerat per a donar a conixer el programa de conferncies i activitats amb motiu de la Setmana de la Cincia com una manera de posar en valor els diferents projectes d'investigaci que impulsa el collegi a travs de l'assignatura Cultura Cientfica que imparteix el professor Cisco Marco i que han portat als seus alumnes a participar en fires cientfiques d'mbit internacional com el Congrs ESI 2019 Expo-Sciences International d'Abu Dhabi.
La Setmana de la Cincia es desenvolupar entorn de la data del 15 de novembre, en la qual es commemora la festivitat de Sant Albert Magne, patr dels cientfics experimentals. Per aix, des de la Ctedra d'Innovaci Cermica s'ha dissenyat un programa de conferncies a crrec de destacats investigadors durant els dies 14 i 15 de novembre en la sala d'actes de la Fundaci Caixa Rural Vila-real dirigit de manera especial als alumnes de quart d'ESO dels diferents centres educatius de la ciutat.
Juan Carda ha destacat el nivell dels ponents, entre els quals es troba la vila-realenca Mara Jess Vicent Docn, investigadora del Centre d'Investigacions Prncep Felip de Valncia, i experta en biotecnologia; l'historiador Juan Martnez Royo, tamb vila-realenc, que tractar en la seua conferncia sobre la cincia en l'antiguitat; l'investigador del Centre Superior d'Investigacions Cientfiques (CSIC) que desenvolupa la seua labor en el Museu Nacional de Cincies Naturals Juan Garca Guinea, qui parlar sobre meteorits; el tamb investigador del CSIC Po Callejas Gmez, la conferncia del qual girar entorn del liti; i finalment el professor emrit del CSIC Jess Mara Rincn Lpez dissertar sobre els materials vitris. A ms, s'han programat altres activitats paralleles com la projecci, el dijous 14 de novembre en la plaa de la Vila, de la taula del sistema peridic en grandria gegant.
L'alcalde de Vila-real ha destacat la necessitat de promoure les vocacions cientfiques perqu no hi haur innovaci sense cincia, ha dit, per la qual cosa ha agrat la implicaci de centres educatius com el collegi Santa Mara que est en l'avantguarda de les necessitats del que s un mn diferent, un mn innovador i que ha collit ja xits importants. Entre ells l'alcalde ha assenyalat la participaci de dues alumnes en el Congrs ESI 2019 Expo-Sciences International d'Abu Dhabi amb un projecte sobre el cranc calavereta al Mediterrani o la collaboraci amb l'Oceanogrfic de Valncia en una investigaci sobre el taur tintarroja que desenvolupen altres dos alumnes del centre i que ha donat com a resultat el naixement de dues cries de taur en el laboratori del propi centre, aix com un altre treball per a la reintroducci de lofegabous en la Serra dEspad. El primer edil ha tingut l'ocasi de conixer els detalls d'aquests projectes durant la seua visita al collegi Santa Mara per boca dels propis alumnes.
Benlloch ha recordat l'esfor que des de 2011 realitza Vila-real per a promoure la cultura de la innovaci, com a primera Ciutat de la Cincia i la Innovaci de la provncia, i en actualitat presidint la Xarxa Valenciana de Ciutats per la Innovaci.
Per part seua, el director del collegi Santa Mara, Juan Francisco Navarro, ha agrat el suport del consistori i ha posat de rellevncia els bons resultats de l'assignatura de Cultura Cientfica que cursen els alumnes de quart d'ESO i primer de Batxillerat des de 2009, que ha perms la participaci del centre en fires i congressos nacionals i internacionals aconseguint 14 premis i reconeixements. A ms, Navarro ha avanat que els prxims dies 26 i 27 de mar de 2020 tindr lloc la segona edici de la Fira de la Cincia que organitza el propi centre.

 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana