Vila-real: El ple prorroga la concessi de la depuradora de Vora Riu com a pas previ a la imminent connexi amb lEDAR d'Almassora


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2019/11/190980_117324/1_M1.jpg
La Plana al Dia | Vila-real | General | 26-11-2019
El ple prorroga la concessi de la depuradora de Vora Riu com a pas previ a la imminent connexi amb lEDAR d'Almassora

El ple de l'Ajuntament de Vila-real ha aprovat la prrroga del contracte de concessi de la gesti del servei de funcionament i manteniment de l'estaci depuradora Vora Riu. Es tracta d'un trmit necessari, tal com ha explicat el tinent d'alcalde de Territori, Emilio Obiol, i que es duu a terme com a pas previ a l'inici de les obres per a la supressi d'aquesta installaci i la connexi amb la depuradora d'Almassora que garantir el correcte tractament de les aiges residuals. De fet, el regidor ha informat en el ple que l'Entitat Pblica de Sanejament d'Aiges Residuals (EPSAR) t ja sobre la taula les propostes de les empreses que opten a l'adjudicaci del projecte i la previsi daquest departament autonmic s que les obres de supressi de la depuradora arranquen el prxim estiu de 2020.
L'actual concessi de l'Estaci Depuradora d'Aiges Residuals (EDAR) Vora Riu data de l'any 2000 i l'any 2014 es va aprovar una prrroga que finalitza el 8 de juny de 2020. Obiol ha justificat la necessitat de donar llum verda a una nova prrroga de 5 anys, que acabar el 8 de juny de 2025, per que decaur en el moment en qu la nova infraestructura que canalitzar les aiges residuals fins a Almassora entre en funcionament, alguna cosa que, a tenor del procs d'adjudicaci, es produir abans de la data lmit de 2025.
El regidor de Territori ha volgut fer memria poltica i remarcar que ara s que ser una realitat el projecte de connexi amb la depuradora d'Almassora per a millorar el sanejament a la ciutat grcies a aquest govern de la Generalitat. En aquest sentit, Obiol ha recordat que el II Pla Director de Sanejament de la Comunitat Valenciana preveia en 2006 la construcci d'una nova depuradora de 14,5 milions d'euros que va arribar a licitar-se per que finalment es va descartar en 2009. Llavors, es va proposar una soluci alternativa, valorada en 5,1 milions d'euros, un segon projecte que tampoc va veure la llum, sense que sapiguem on van acabar eixos diners, recorda lalcalde, Jos Benlloch.
Per aix, el regidor ha destacat la importncia del moment actual, amb la imminent adjudicaci d'una obra de 2,8 milions que donar una soluci definitiva a una estaci obsoleta, insuficient i amb repercussions ambientals importants. De fet, la depuradora de Vora Riu, construda en 1978, arrossega greus deficincies, tal com apunta Obiol, que no tenen soluci i que costen cada any al voltant de 90.000 euros a l'Ajuntament de Vila-real per cnon d'abocaments.
D'altra banda, el ple ordinari celebrat hui ha aprovat tamb una modificaci de crdit, amb crrec a estalvis de 2019, que inclou destinar una partida de 420.000 euros al projecte de remodelaci dels antics jutjats amb l'objectiu de reubicar en aquest espai les oficines de Tresoreria, aix com la regidoria d'Economia. L'equip de govern reprn aquest projecte com a part de les accions per a dinamitzar el Mercat Central i el seu entorn; a ms dotar a aquests departaments municipals d'unes oficines dignes, tal com ha assenyalat l'alcalde, qui ha remarcat que l'obra suposa invertir en la millora del patrimoni municipal.
La sessi ha donat llum verda per unanimitat a les assignacions per als grups poltics, aix com al nomenament de l'alcalde com a representant en la Xarxa Valenciana de Ciutats per la Innovaci.

 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana