Vila-real: Benlloch dissenya un pressupost de reequilibri que aposta per la millora de serveis pblics i consolida l'aliana amb la societat


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2019/12/191250_117555/1_M1.jpg
La Plana al Dia | Vila-real | General | 04-12-2019
Benlloch dissenya un pressupost de reequilibri que aposta per la millora de serveis pblics i consolida l'aliana amb la societat

L'alcalde de Vila-real, Jos Benlloch, ha avanat hui les lnies estratgiques dels comptes municipals per a l'any vinent, un pressupost que el primer edil ha definit com a responsable i previsible perqu estar basat en la contenci de la despesa, el no increment o la reducci del deute i la inversi noms en all imprescindible desprs de dos anys de moltes dificultats pel pagament de sentncies derivades de la gesti anterior del PP. El reequilibri econmic de l'Ajuntament, la reorganitzaci, la millora dels serveis pblics i la continutat del projecte de ciutat innovadora, inclusiva, sostenible i prxima, sn els eixos sobre els quals s'estructurar el pressupost de 2020.
Benlloch, qui t assumides les competncies d'Hisenda, ha detallat que ser molt semblant o lleugerament inferior al de 2019, ja que no superar els 48 milions d'euros. L'alcalde ha explicat que malgrat haver hagut d'aprovar un increment de l'Impost de Bns Immobles (IBI) els comptes no creixeran respecte a enguany, o fins i tot podrien ser una mica inferiors en quantia, "la qual cosa demostra que era necessria la pujada de l'IBI per a garantir l'equilibri econmic de l'Ajuntament, segons Benlloch. En aquest sentit, l'alcalde ha explicat que una de les prioritats ser precisament el reequilibri econmic municipal. L'objectiu s disminuir prcticament a zero el finanament via prstec i mantindre els costos financers de pagament de prstecs en uns 3 milions d'euros, amb la qual cosa la previsi s que l'endeutament es redusca a final d'any.
El segon eix del pressupost ser la reorganitzaci, per a adaptar-se a la nova legislaci, com la Llei de Contractes, i reforar la plantilla amb perfils ms tcnics, avanant aix tamb en la modernitzaci de l'Ajuntament, la implantaci de l'administraci electrnica i la planificaci de projectes de futur. L'alcalde ha anunciat la creaci d'un total de 16 places en la plantilla municipal, 4 d'elles per a la posada en marxa de dues noves installacions esportives com sn la piscina de Aquasalut i el nou pavell Campi Llorens.
Una de les prioritats ser la millora dels serveis pblics, amb el refor del captol 2, que creix en 2,5 milions d'euros ms, segons ha subratllat l'alcalde. Una part important de l'augment d'aquest captol del pressupost ser per a la neteja i la installaci de contenidors de residus orgnics, aix com per a assumir l'increment del cost del tractament dels fems, que en 2020 augmenta uns 200.000 euros, de manera que, segons les dades aportades pel primer edil, la factura del tractament dels residus quasi s'haur duplicat en cinc anys fins a aconseguir els 2,1 milions d'euros anuals. L'Ajuntament tamb far en 2020 un esfor important en el manteniment dels 103 edificis municipals que existeixen a la ciutat, als quals se sumaran tres nous com sn les futures dependncies municipals als antics jutjats, el Gran Casino i el Teatre Tagoba; el manteniment dels collegis pblics, aix com de les installacions esportives forma part del refor previst en matria de serveis pblics, que tamb inclou la inversi en accessibilitat de carrers i complir amb el comproms d'adequaci dels camins rurals. A ms, es preveu la licitaci del servei d'autobs urb gratut que durant l'ltim any ha funcionat com a pla pilot- amb millores que incrementaran el cost del contracte fins als 500.000 euros. Tamb es contempla un nou contracte per a renovar el servei de lloguer de bicicletes, Bicivila't amb el propsit de modernitzar-lo, una licitaci que suposar un cost aproximat de 250.000 euros en dos anys.
El quart eix del pressupost ser donar continutat al model de ciutat innovadora, inclusiva, sostenible i prxima, sobretot amb l'aliana amb la societat civil a travs de 3 milions d'euros en 70 convenis amb entitats que ens permet posar aquests diners en mans dels collectius socials per a crear una xarxa de solidaritat i d'oportunitats, ha remarcat Benlloch; el manteniment de la inversi en Serveis Socials i el 0,7% d'ajuda a la cooperaci, la consolidaci dels festivals i congressos com Destaca i el Congrs Internacional de Mediaci Policial i l'aposta per les persones i les oportunitats amb programes d'ocupaci, entre altres, formen part d'aquesta continutat del model de ciutat.
Finalment, l'alcalde ha reconegut que, a causa de la voluntat de contenci i de reducci del deute, el captol d'inversions noms comptar amb aquelles imprescindibles o les que estaven compromeses en 2019 i que no s'han executat. Benlloch ha destacat l'obertura dels carrers de l'antiga empresa Herarbo, la millora de l'accs a la ciutat esportiva del Pamesa, la inversi en el cementeri, unes obres d'adequaci del Convent Espai dArt o una nova fase de la reforma de la baslica de Sant Pasqual.

 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana