Vila-real: L'Ajuntament i la Cooperativa impulsen un insectari per a promoure el control de plagues sostenible en l'agricultura local


 

Galería fotográfica

Fotografia /Galeria/2020/2/193810_119777/1_M1.jpg
La Plana al Dia | Vila-real | General | 26-02-2020
L'Ajuntament i la Cooperativa impulsen un insectari per a promoure el control de plagues sostenible en l'agricultura local

L'Ajuntament de Vila-real i la Cooperativa Catlic Agrria collaboraran per a la creaci d'un insectari amb l'objectiu de promoure un control de plagues en l'agricultura local ms respectus amb el medi ambient i donar resposta a la creixent demanda en els mercats europeus de productes agrcoles lliures de residus qumics. L'alcalde de Vila-real, Jos Benlloch, ha presentat la iniciativa al costat del president de la Cooperativa, Juan Jos Ortells, i el regidor d'Agricultura, Sostenibilitat, Transici Ecolgica, Energtica i Medi Ambient, Jos Ramn Ventura Chalmeta.
L'alcalde de Vila-real ha subratllat la importncia de treballar per la viabilitat de l'agricultura en un moment en qu s necessari establir una nova relaci amb la naturalesa perqu tenim l'obligaci moral, biolgica i existencial de cuidar la terra. Benlloch ha apostat per no deixar passar oportunitats i iniciatives com la que ha presentat la Cooperativa, una entitat vinculada a la Caixa Rural Vila-real que, tal com ha remarcat l'alcalde, una vegada ms fa un pas avant i demostra la seua capacitat d'avanar-se als nous temps i d'innovar. L'Ajuntament collaborar en el projecte amb la signatura dun conveni de 10.000 euros i Benlloch tamb ha anunciat que la Generalitat Valenciana, a travs de la Direcci General d'Agricultura, tamb s'implicar en aquesta iniciativa pionera a la ciutat.
El president de la Cooperativa, Juan Jos Ortells, ha detallat que el projecte consisteix en la cria de dos tipus d'insectes (Cryptolaemus montrouzieri i Anagyrus aberiae) considerats "fauna til" o enemics naturals de determinades plagues, amb l'objectiu de combatre de forma ms natural les noves plagues que afecten els cultius, especialment els citrcoles, com el cotonet de Sud-frica. L'objectiu s posar a la disposici dels agricultors de la localitat una alternativa ecolgica a l'hora de combatre aquestes plagues de forma ms sostenible i respectuosa amb el medi ambient aix com donar resposta a la demanda dels consumidors europeus que demanen productes lliures de pesticides. Volem estar en l'avantguarda per a oferir solucions al sector, ha assegurat Ortells, qui ha avanat que el projecte tamb contempla una faceta divulgativa per a mostrar aquests avanos cientfics als estudiants de la ciutat o als participants dels cursos d'agricultura ecolgica, a ms d'establir possibles acords de collaboraci amb la Universitat Jaume I.
Vanesa Bonet, tcnica de la Cooperativa, ha explicat que la previsi s aconseguir una cria anual de 500.000 individus de Cryptolaemus montrouzieri, amb el que es podria cobrir una superfcie d'unes 3.000 fanecades; en el cas dels Anagyrus aberiae la previsi s d1,5 milions d'individus a l'any, que cobririen unes 36.000 fanecades. La solta es realitzaria entre els mesos de maig a setembre, mesos en qu no s habitual trobar aquestes espcies depredadores de plagues en el camp.
El regidor d'Agricultura, Jos Ramn Ventura Chalmeta, ha apuntat que estem convenuts que aquesta s la lnia en la qual cal treballar per a assegurar el futur de l'agricultura. Chalmeta i l'alcalde participaran dem en la visita que els membres de la Plataforma per la Dignitat del Labrador realitzaran al Palau de la Generalitat, on seran rebuts pel president Ximo Puig, a qui faran lliurament de les signatures recollides per a demanar mesures per a fer front a la greu crisi que pateix el camp. L'alcalde tamb ha valorat de manera positiva les mesures especials que va aprovar ahir dimarts el Consell de Ministres sobretot per a evitar la venda a prdues i que els llauradors tinguen garantits els costos de producci a l'hora de vendre els seus productes.

 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana