Vila-real: Comproms proposa declarar Vila-real com a ciutat respectuosa amb les minories i condemnar els genocidis i els seus negacionismes


 
La Plana al Dia | Vila-real | General | 13-10-2020
 

El Grup Municipal de Comproms ha presentat una moci en la qual sollicita declarar Vila-real com a ciutat respectuosa amb les minories i condemnar els genocidis i els seus negacionismes. La portaveu, Maria Fajardo, assenyala que a Vila-real, les tropes de la monarquia dels borbons van agredir en 1706 una societat civil indefensa, aniquilant 253 vila-realencs segons s'ha documentat-, la qual cosa suposa una part important de la poblaci d'aquell moment, explica Fajardo. Un any desprs, Felip V de Borb va ordenar incendiar tamb Xtiva, municipi en el qual tamb van haver-hi deportacions i moltes morts pel cam, un autntic extermini, tal com s'afirma en textos de l'poca i parlem d'un moment en el qual encara quedaven diversos segles perqu arribara el rgim nazi a intentar eliminar a jueus, gitanos o dissidents poltics, manifesta ledila, qui remarca que aquestes accions suposen un intent d'anihilaci no sols fsic, sin tamb histric d'una poblaci. I s que, el genocidi s un crim del Dret internacional que l'Assemblea General de les Nacions Unides descriu com la negaci del dret a existir a tot un grup hum.
El fundador del Genocide Watch, director del Projecte del Genocidi cambodj i tamb president de la Campanya Internacional per a Acabar amb els Genocidis, Gregory H. Stanton, distingeix una desena de fases en el genocidi, les dues ltimes del qual sn l'extermini i la negaci. s, d'acord amb els criteris del seu treball, ja en l'ltima fase de l'extermini, on es troba el cas valenci, apunta Fajardo.
Als exterminis que van fer ac els borbons els van seguir molts ms en el mn: el dels jueus, el de Nambia, el dSrebrenica, el de Ruanda, el dels armenis o el del Tibet i tots han tingut els corresponents negacionismes per part dels seus genocides, manifesta, les institucions i els ciutadans i ciutadanes no podem permetre que cap societat s'installe en la postveritat ni en la bestialitat que representa l'odi manifest que ve del revisionisme histric o del negacionisme.
Per aquest motiu, Comproms per Vila-real proposa que l'Ajuntament condemne el genocidi contra els armenis perpetrat entre 1915 i 1923 i que rebutge amb fermesa qualsevol negacionisme d'aquesta barbrie histrica, aix com qualsevol justificaci o negaci moderna dels genocidis anteriorment exposats.
Tanmateix, el Grup Municipal sollicita que el consistori se solidaritze amb totes les minories religioses, tniques o racials perseguides i assassinades en l'actualitat o histricament pel simple fet d'existir i que declare Vila-real ciutat plenament respectuosa amb qualsevol minoria, incloent-hi tamb els perseguits per raons de conscincia o opinions poltiques. Tamb s'inclou ac una condemna explcita cap a l'assassinat sistemtic, tortures, persecuci i destrucci de la cultura i llengua dels gitanos, en els fets coneguts com a Gran Batuda i perpetrats pel fill de qui va ordenar cremar Vila-real, Ferran VI, contra aquesta minoria.
D'altra banda, la moci exigeix que l'Ajuntament no collabore ni subvencione a qui negue directa o indirectament algun dels genocidis esmentats o altres de similars caracterstiques. Ens comprometem aix amb el compliment de la Carta de Drets Fonamentals de la Uni Europea i la Declaraci Universal dels Drets Humans consagrada per l'Assemblea General de les Nacions Unides.
Tamb es planteja fer arribar aquesta declaraci al Govern perqu rebutge amb fermesa tots els genocidis i es faa una justa reparaci pblica per la persecuci que el poble gitano va patir en mans dels borbons.
 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana