Vila-real: Vila-real refora laposta per l'agricultura local amb el projecte de modernitzaci de regs Pinella Fase 3


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2021/4/197734_123132/1_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2021/4/197734_123132/2_M1.jpg
La Plana al Dia | Vila-real | General | 03-04-2021
Vila-real refora laposta per l'agricultura local amb el projecte de modernitzaci de regs Pinella Fase 3

L'Ajuntament de Vila-real s'implicar tamb econmicament en el projecte de modernitzaci de regadiu Pinella Fase 3, que completar la implantaci del reg localitzat en aquesta partida del terme municipal. L'ambicis projecte suposa una inversi global de vuit milions d'euros i constitueix una ocasi nica per a promocionar l'agricultura ecolgica com a model de negoci en una economia diversificada, la innovaci agrria i la sostenibilitat.
L'alcalde de la ciutat, Jos Benlloch, juntament amb el regidor d'Agricultura, Sostenibilitat, Transici Energtica i Ecolgica i Medi Ambient, Jos Ramn Ventura Chalmenta, s'han reunit aquesta setmana amb el president del Sindicat Central d'Aiges del riu Millars, Enrique Font, i amb el director tcnic de l'Agrupaci de Regants Pinella, Hctor Manrique, per a conixer els avanos en el projecte. La iniciativa est molt avanada i s viable, a falta tan sols de la seua aprovaci pels diferents pous afectats, per la qual cosa vull, en primer lloc, felicitar a tots els responsables, la Comunitat de Regants Canal Cota 100. Marge Dreta Riu Millars i l'Agrupaci de Regants Pinella. La modernitzaci de regs Pinella Fase 3 s una ocasi nica per a continuar apostant per la nostra agricultura com a motor de futur, per la producci ecolgica i l'estalvi hdric i energtic, assenyala Benlloch.
Des del primer moment, ens hem implicat en aquest projecte, en aliana sempre amb la societat civil, reclamant a altres administracions per a obtindre ajudes que permeten dur-lo a terme i ajudant-los tamb en la tramitaci. Ara, amb el projecte ja avanat i malgrat la difcil situaci econmica de l'Ajuntament, no podem deixar de collaborar tamb econmicament en una iniciativa que ser clau en el futur del nostre sector agrari, agrega l'alcalde. Per aquest motiu, el consistori signar un conveni amb la Comunitat de Regants Canal Cota 100. Marge Dreta Riu Millars, mitjanant el qual aportar 80.000 euros en dues quotes anuals de 40.000 euros. Aquesta quantitat es correspon amb el 50% de les dues inversions inicials necessries per a posar en marxa els treballs: el projecte, ja elaborat i amb cost de 120.000 euros, i la compra dels terrenys per a la construcci de la bassa. Atesa la situaci dels comptes locals, l'aportaci municipal es far en dues anualitats, tal com hem fet amb altres collaboracions en aliana amb la societat: 40.000 euros enguany i altres 40.000 euros l'any que ve, detalla.
No sols l'Ajuntament collaborar per a fer possible aquesta iniciativa. La Generalitat es far crrec del 100% del cost en la primera fase del projecte, programada per a 2021, i d'un 50% de la segona fase, prevista en 2022. D'aquesta manera, els propietaris tan sols hauran de costejar una quarta part dels treballs, ja en la segona fase, que se centrar en la connexi de les parcelles amb el sistema de regs.
En xifres globals, el projecte de modernitzaci de regadiu Pinella Fase 3 tindr un cost de vuit milions d'euros i afecta a 12 pous -el Polo, el Carmen, la Fanguera, el Segura, el Cristo, San Miguel, el Greco, el Jcar, Unin vila-realense, el Tibidabo, la bassa dInsa i la Paz-. La superfcie afectada s de 4.500 fanecades o 375 hectrees, situades en la marge esquerra del polgon industrial de la carretera d'Onda. El projecte s'executar en dues fases: la primera, enguany, en la qual s'escometran les obres d'inters general amb un valor de 2,8 milions d'euros, que assumir ntegrament la Generalitat. La segona, en 2022, eleva la inversi altres cinc milions d'euros, que se sufragaran a parts iguals entre la Generalitat i els propietaris, avana Benlloch, qui recorda que el projecte inclou la installaci d'una planta solar fotovoltaica que permetr un estalvi de costos i un major respecte pel medi ambient.
Es tracta d'un projecte molt ambicis i fonamental per al futur del nostre sector agrari, que des de l'Ajuntament portem temps secundant i impulsant en tot all que s a la nostra m. Ara, amb els detalls ja avanats i a falta noms de l'aprovaci definitiva, els nostres agricultors i regants han de saber que tenen al seu Ajuntament al costat i, per aix, collaborarem directament amb altres 80.000 euros per a posar en marxa els treballs, conclou Benlloch.
 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana