Vila-real: Vila-real recorrer davant el Tribunal Suprem per a defensar que l'Hostal del Rei siga part del patrimoni de Vila-real


 
La Plana al Dia | Vila-real | General | 22-07-2021
 

L'Ajuntament de Vila-real presentar en els prxims dies un recurs de cassaci davant el Tribunal Suprem per a continuar amb la defensa del patrimoni de la ciutat i evitar que l'Hostal del Rei acabe en mans del millor postor en un procs de venda que estem convenuts que va ser un frau, ha assegurat l'alcalde de la ciutat, Jos Benlloch. El primer edil instar els serveis jurdics municipals a presentar un recurs davant l'alt tribunal contra la sentncia de l'Audincia Provincial que ha sigut recentment comunicada a l'Ajuntament i en la qual es desestima la petici de nullitat de la compravenda de l'Hostal del Rei per part de Bankia a un particular en 2017. El consistori havia recorregut a l'Audincia Provincial la sentncia de data 31 de juliol de 2019 del Jutjat de Primera Instncia i Instrucci n5 de Vila-real en la qual es desestimava la sollicitud de la nullitat de la compravenda de l'Hostal del Rei i subsidiriament acci de retracte sobre aquest.
Encara que l'Audincia Provincial ha desestimat el nostre recurs, els serveis jurdics consideren que hi ha marge de discussi sobre si es va exercir correctament el dret de tanteig i retracte, remarca Benlloch, qui afig que en la primera sentncia del Jutjat de Primera Instncia i Instrucci, no se'ns va condemnar al pagament de les costes perqu el jutge considerava que l'assumpte era controvertit jurdicament, la qual cosa suposa un aval per a continuar lluitant per defensar els interessos de Vila-real.
Benlloch assegura, a ms, que independentment d'aquest procs judicial, des de fa temps estem treballant en altres possibilitats d'adquisici de l'immoble, declarat B d'Inters Cultural i Monument Nacional. L'alcalde recorda que part de l'immoble s propietat de la Fundaci Caixa Castell, de la qual sn patrons administracions pbliques com la Diputaci o l'Ajuntament de Castell, i per tant no t sentit que una altra part de l'edifici acabe en mans d'un propietari privat, en un procs de venda al millor postor. En aquest sentit, Benlloch insisteix que la venda que en el seu moment va realitzar Bankia, una entitat que va ser rescatada amb els diners de tots i totes, va ser irregular i injusta, fruit d'una reestructuraci bancria que no va tindre en compte l'inters pblic ni l'inters dels vila-realencs i les vila-realenques.
Tenim clar que aquest edifici ha de tindre una vocaci pblica i per aquest motiu continuarem treballant per a defensar el patrimoni de Vila-real i els interessos dels vila-realencs i les vila-realenques, subratlla l'alcalde. De manera parallela al procs judicial, l'equip de govern est explorant des de fa temps altres possibilitats d'adquisici de l'Hostal del Rei, encara que aquest ltim any i mig de pandmia ens ha fet marcar altres prioritats i ens ha frenat alguns projectes, per quan puguem accelerarem aquests processos de carcter urbanstic, que requereixen de temps.
L'alcalde remarca que l'Hostal del Rei s un dels pocs edificis que queden a la ciutat originaris de l'poca fundacional i que, al costat de la plaa porticada medieval, est protegit com a Monument Nacional pel seu valor historicoartstic. La demanda de nullitat de la compravenda de l'Hostal del Rei es va presentar al gener de 2018, en considerar l'Ajuntament que la venda de l'immoble per part de Bankia no havia tingut en compte el dret preferencial del consistori a l'adquisici d'un element del patrimoni protegit, tenint en compte, a ms, que Bankia s un banc nacionalitzat.
 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana