Vila-real: Vila-real avança en la seua estratègia contra el canvi climàtic amb un mapa solar interactiu a disposició de la ciutadania


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2024/4/226880_143791/1_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2024/4/226880_143791/2_M1.jpg
La Plana al Dia | Vila-real | General | 30-04-2024
Vila-real avança en la seua estratègia contra el canvi climàtic amb un mapa solar interactiu a disposició de la ciutadania

Si tots els edificis i immobles de Vila-real optaren per l'energia solar fotovoltaica, la ciutat podria albergar fins a 443.466 panells solars amb els quals subministrar el 80,2% de les necessitats energètiques del municipi. Aquesta és una de les principals conclusions de l'estudi de la potència fotovoltaica de Vila-real impulsat per l'Ajuntament, a través de l'empresa ImpactE i finançat a través de subvencions autonòmiques. L'alcalde, José Benlloch, acompanyat del regidor de Serveis Públics i Medi Ambient, Xus Madrigal, i el CEO de ImpactE, Ximo Masip, han presentat aquest matí els resultats del diagnòstic, que inclou, a més, un mapa interactiu per consultar les dades de potència corresponents a cada immoble. Una eina tecnològica que, incardinada en l'estratègia local de lluita contra el canvi climàtic i l'Agenda Urbana Vila-real 2030, està oberta i disponible per a tota la ciutadania a través del web municipal www.vila-real.es.

Aquest estudi de potencial indica que l'estalvi màxim que s'aconseguiria amb energia fotovoltaica comptant amb totes les cobertes de Vila-real seria de 47,5 milions d'euros anuals, evitant l'emissió a l'atmosfera de 40.907 tones de diòxid de carboni. La potència instal·lable permet a més conéixer els estalvis mitjans a la factura elèctrica, que ascendeixen a 262 euro a l'any per habitatge, 459 euro a l'any per comerç i 5.1803 euro a l'any per indústria. Amb aquesta potència el municipi podria generar com a màxim el 80,2% de les necessitats energètiques anuals del municipi.

Tota aquesta informació es posa a disposició de la ciutadania a través d'un mapa solar interactiu, que permetrà a cada veí conéixer el potencial màxim i l'òptim segons consum del seu propi edifici. El mapa també indica el nombre òptim de panells a instal·lar i impactes econòmics i ambientals com el cost aproximat de la inversió, la rendibilitat, l'estalvi anual i les emissions equivalents estalviades.

'Presentem hui esta eina tecnològica tan interessant, però açò no vol dir que comencem ara en la nostra estratègia de lluita contra el canvi climàtic. De fet, aquest estudi s'incardina perfectament amb els compromisos aprovats amb un consens social i polític històric en l'Agenda Urbana de Vila-real', incideix Benlloch. En esta línia, l'alcalde recorda algunes de les accions implementades en esta línia en els últims 10 anys, com la electrificació de la flota de vehicles de Serveis Públics, que ha passat del 14% de 2104 al 100% actual, o la substitució progressiva de fanals per led, que arriba ja al 30% de luminàries de la ciutat. En l'apartat d'energies netes, Benlloch destaca el treball realitzat en instal·lació de plaques solars, que han arribat ja a 11 centres escolars, a més dels projectes en licitació que, amb un import de 350.000 euros, permetran subministrar energia elèctrica a 17 edificis municipals a partir dels panells que s'instal·laran en els pavellons Melilla i Bancaja i Serveis Públics Vila-real, a més de l'escola Carlos Sarthou. Els projectes d'instal·lació de plaques solars compten amb finançament de l'Ivace. 'A més, l'any passat vam ser pioners en l'aprovació de bonificacions fiscals als habitatges que instalen plaques solars en les seues cobertes', recorda l'alcalde.

A més, l'estudi elaborat per l'empresa ImpactE analitza també els consums dels edificis municipals amb l'objectiu d'elaborar una estratègia per seguir avançant.


 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana