Benicassim: Compromís demana que es considere la "Nit de la Coqueta" de les festes de Sant Antoni, com a Día d'Especial Interés Provincial


 
La Plana al Dia | Benicassim | General | 15-10-2018
 

Compromís per Benicàssim presentarà per al plenari del mes d'Octubre, una iniciativa en forma de moció, per a que es considere la «Nit de la Coqueta» com a Dia d'especial Interès Provincial Així ho ha dit la regidora de la coalició, Helena Salvador qui ha indicat que «“La nit de la Coqueta” que es la revetlla de Sant Antoni, junt amb la “nit de Sant Joan”, són les més importants que celebrem a Benicàssim. És la festa del Foc, dels Animals, de la Dansa, de la Música, de la Gastronomia i la Tradició. Sis conceptes que fan d'esta festa la més completa a nivell cultural. És el dia on la identitat com a poble ens arriba als sentiments i a les emocions.».

Segons la regidora de Compromís, per a optar a açò, cal que els tècnics de la casa, de la mà de l'equip de govern, es posen a treballar per a que l'acte mes important de les Festes de Sant Antoni, la Nit de la Coqueta, tinga el format i el contingut que mereix i així poder optar a obtindre l'esmentada distinció. «De fet, en la mateixa moció, demanem que es cree una taula de treball ad-hoc, conformat per tècnics de la casa, gent representativa del municipi, historiadors i persones vinculades al món fester, que puguen fer les seues aportacions i conformar el format mes adient de la «Nit de la Coqueta».», ha assegurat la regidora de Compromís.

Salvador també indica que «Des de Compromís per Benicàssim pensem que és una de les festes més representatives de la nostra cultura i dels avantpassats. El Foc com a símbol alliberador del passat (cremant antigament els mobles que ja no es feien ús), donant pas a la llum de l´hivern i el calor necessari per a les nits de gener. Les fogueres que els veïns preparen donen pas també a una bona torrada, on la companyia i la reunió amb amics i familiars converteixen este moment en una singularitat anual.»
Per a Compromís per Benicàssim potenciar les fogueres amb iniciatives conjuntes com la neteja del sotabosc dins d'un programa establert comportaria una transversalitat amb àrees de medi ambient. «La Dansa i la Música, amb el Ball del Cremaller ens transporten, junt a altres balls i cançons, al temps on els nostres avantpassats es reunien en places i carrers per a celebrar la festa. Són balls i cançons que ens parlen de nosaltres, de qui érem, i de les costums.», ha recordat Salvador.

Esta tradició, queda representada en les carrosses portades per tractors i els carruatges amb animals de tir on apareixen paleses costums, llocs, i feines que els mes majors ens transmeten de generació en generació. Sent la transmissió oral (en part) i la documentació la que ajuda a elaborar les diferents representacions en les carrosses. Segons Salvador «com a poble tradicionalment llaurador, l´ús dels tractors i animals de càrrega era una eina molt important. Ara, Benicàssim convertit en una ciutat de serveis, l'ús d´estos vehicles es va perdent. I també tindre cura d’estos vehicles i animals forma part de mantindre l'estètica adient per a una festa que volem convertir-la en un dia més especial. La Coqueta, es el dolç més característic que tenim i el repartiment d´ésta, una vegada acabada el cercavila, es el colofó de la festa. La gent i els animals de companyia esperen llargues cues per a gaudir de la coqueta beneïda»

 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana