Castelló: APE Grup presenta un captivador documental sobre la història y l'impacte global de la ceràmica


 
La Plana al Dia | Castelló | General | 25-07-2023
 

APE Grup, la primera comercializadora de producte ceràmic d'Europa ubicada a Castelló, i destacades institucions del sector azzulegger, s'unixen per a llançar un captivador documental que submergeix al espectador en la rica història i el rellevant paper de la ceràmica tant en la província de Castelló com en l'àmbit internacional. En col·laboració amb el Institut de Tecnologia Ceràmica (ITC), el Museu de Ceràmica de l'Alcora, l'Associació de Tècnics Ceràmics (ATC) i la Càtedra d'Innovació Ceràmica 'Ciutat de Vila-real' de la Universitat Jaume I de Castelló, APE Grup ha promocionat durant aquest any una obra audiovisual única dividida en deu capítols.

Des dels albeors del coneixement ceràmic fins als vaticinis més presumibles, aquesta sèrie documental abarca un amplíssim recorregut que comprén els vestigis de l'art respecte a la ceràmica al llarg dels segles i la influència d'aquest material en el continent europeu. De la mateixa manera, el documental destaca l'influxe i el prestigi amb el qual la ceràmica va impregnar a Espanya, encara que, donada la rellevància del comte d'Aranda, fundador de la Reial Fàbrica de Porcellana de l'Alcora l'any 1727, aquesta figura indispensable de la història de la ceràmica compta amb dos capítols ad hoc. A més, tant la tecnologia emprada com la trascendència de la ceràmica cap al llar i la seva projecció al futur, completen les temàtiques d'aquest trajecte mil·lenari.

Produït per l'agència IMK, el documental compta amb la participació de Gustavo Mallol, director de l'ITC; Eladi Grangel, director del Museu de Ceràmica de l'Alcora; Juan José Montoro, president de l'ATC; i Joan Cardà, director de la Càtedra d'Innovació Ceràmica de la UJI, els quals aporten les seues veus i els coneixements especialitzats per a explorar la fascinant història de la ceràmica.

Una de les curiositats del projecte és que cada capítol inclou imatges generades amb intel·ligència artificial, que proporcionen una experiència visualment impactant i envolent. La IA ha obert un món de possibilitats per a enriquir el documental, permetent recrear visualment moments històrics que de cap altra manera només podrien ser imaginats: 'A través de sofisticats algoritmes, hem aconseguit reconstruir digitalment escenes que reflecteixen l'antiga artesania ceràmica, els processos de producció tradicionals i els icònics fets que han marcat l'evolució d'aquesta indústria al llarg dels segles', s'ha assenyalat des d'APE Grup i IMK.

L'objectiu principal d'aquest documental és divulgar una part transcendent de la història de la ceràmica al llarg dels segles i, al mateix temps, APE Grup busca ressaltar el valor fonamental de la ceràmica per a nombroses cultures, coincidint amb les paraules de Joan Cardà, director de la Càtedra d'Innovació Ceràmica, que subratlla l 'ample espectre que cobrix el documental, des dels seus orígens i evolució història fins a les noves funcionalitats d'avui en dia sobre la fabricació de rajoles ceràmiques en el clúster ceràmic de Castelló'.

Per la seua part, Gustavo Mallol, director de l'ITC, ha subratllat la manera en què el documental narra 'com la innovació contínua, basada en el coneixement, ha donat com a resultat l'actual clúster ceràmic a la província de Castelló.


 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana