Burriana: Sobre els accessos al Port de Burriana


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2020/8/196054_121711/1_M1.jpg
La Plana al Dia | Burriana | General | 04-08-2020
Sobre els accessos al Port de Burriana

Miguel ngel Bod.- L'equip de govern del nostre Ajuntament ens ha sorprs portant al Ple del passat 30 de juliol una proposta sobre la petici al Ministeri, Generalitat i Diputaci d'un nou accs al Port de Borriana des de l'autopista AP-7 pel *cam de la Pedrera.

Sense dubtar de la bondat dels arguments amb els quals el regidor d'urbanisme va intentar buscar sense xit el suport de l'oposici, que va rebutjar aquesta soluci definint-la com *chorrada o ocurrncia sense sentit, seria necessari plantejar un enfocament global de la qesti, analitzant aquesta proposta i una alternativa a la mateixa que consisteix a crear un nou accs al Port pel *cam l*Axiamo, acabant la ronda interior pel sud.

D'aquesta soluci alternativa fa molt temps que es va parlar en alguns frums d'opini, fins i tot ms recentment en la redacci de la Revisi del nou Pla General a la qual es va donar carpetada en 2016 i que no ha format part, des de llavors, de les inquietuds de l'actual equip de govern.

Com es veu en el grfic adjunt, el nou accs pel *cam de la Pedrera defensat per l'equip de govern, constaria d'un enlla en l'autopista, bastant costs per a cobrir tots els moviments d'entrades i eixides (si no fora aix, no seria efectiu), un tram d'uns 5 km de longitud fins al sl urb de la zona martima urbana, aix com unes interseccions molt perilloses pels abundants camins rurals existents, a les quals hauria de donar una soluci satisfactria. En canvi, les expropiacions no serien molt quantioses, ja que el tram est actualment obert, encara que potser aquest s el cost menor de tots els altres.

D'altra banda, la soluci que suposa el tancament de la ronda interior des de la rotonda de la variant CV-18 en el Polgon *Carabona fins a la rotonda en la meitat de la carretera del Port, amb un nou accs pel *cam l*Axiamo, presentaria una longitud similar, tindria menys interseccions, tan sols la del *Cam Llombai, i milloraria en molt l'accessibilitat des de

Borriana a la mar, encara que tindria l'inconvenient d'unes majors expropiacions de terrenys, la qual cosa no seria el ms important, com abans ja hem comentat.

Cal tindre en compte que els dos accessos existents en l'actualitat, per la carretera del Port i per la del Grau, presenten una capacitat reduda, ms encara desprs de l'obra realitzada fa uns quatre anys en l'accs principal al Port amb la construcci dels dos carrils, un passeig per als vianants i un carril bici, tot aix sense augmentar l'ample existent de la plataforma. Aquesta actuaci, molt ben valorada per la poblaci, ja que ha suposat una evident millora de la mobilitat per als vianants, ha empitjorat la dels vehicles. De fet, d'haver optat pel projectat en el Pla General d'Ordenaci Urbana de la ciutat, aprovat per l'Ajuntament l'any 1995 i 2003, la circulaci seria en dos carrils per sentit i l'accs per camins de servei a banda i banda.

A causa d'aix, les capacitats actuals d'aquesta via, conjuntament amb la de l'accs pel Grau, de dimensions similars, estan ja actualment molt ajustades, amb el que un previsible augment de l'activitat entre la ciutat i la zona martima podria fer que es veren desbordades, sent necessari en aqueix moment planificar un nou accs.

En totes dues solucions, s clar que s'hauria de donar resposta a la millora de la comunicaci transversal en els poblats martims, mitjanant la terminaci del vial del Grau a la Serratella per l'Avinguda Caada Blanch, del qual encara falten diversos trams a executar, encomanats en el PGOU a PAIs fa molt temps sense desenvolupar, completant un accs parallel a l'actual des del Port a la zona de la *Marjalera, per a evitar l'ample insuficient del *cam de la Serratella fins a la zona de la depuradora.

Des d'un aspecte tcnic i econmic, la viabilitat de totes les infraestructures es valora principalment pel mtode Cost-Benefici, tenint en compte els costos associats a les mateixes i els beneficis de tota mena que suposa la seua construcci, tant econmics, socials, de reducci d'accidents o fins i tot d'augment de la demanda.

Sense entrar en una anlisi molt rigorosa de tots aquests valors, els costos de primera inversi i d'explotaci de les dues propostes sn molt similars, tenint en compte en una soluci els majors costos d'un enlla en l'autopista o el major cost d'expropiaci en la soluci de la ronda interior.

En canvi, els beneficis serien molt superiors en la soluci que tanca la ronda interior de Borriana, puix que suposaria una millora evident de l'accessibilitat a la zona martima, que repercutiria en un previsible i important augment de la demanda en aquest nou vial, descongestionant els dos actuals i millorant de manera important el rendiment de la inversi, alhora que s'eliminaria gran part del trnsit pesat que circula pels nostres carrers.

No voldria deixar de comentar que el Ministeri, al qual se li ha proposat la soluci de l'accs pel *cam de la Pedrera, pot valorar com a alternativa ms eficient la realitzaci de l'enlla no en la connexi amb el *cam de la Pedrera, sin noms 1 km ms endavant, en la connexi amb la CV-18 (carretera de Nules a l'altura del pont actual) que atenga tots els moviments entre la CV-18 i l'AP-7, amb el que obtindria amb el mateix cost una major

permeabilitat entre les dues infraestructures. I la soluci que ac es proposa s perfectament compatible i complementria amb aqueixa possible actuaci.

Deixarem per a una altra ocasi els comentaris sobre altres accessos interiors en la poblaci, com amb la Urbanitzaci Golf Sant Gregori, als quals cal donar com ms prompte millor ms d'un pensament, ja que el Paratge Municipal del *Clot impedeix la connexi directa des de la zona del Grau, amb el que l'nica comunicaci amb la ciutat seria des del *cam La Cosa, la qual cosa s un inconvenient important per al desenvolupament i viabilitat de tota la urbanitzaci.

s evident que, per als ciutadans de Borriana, seria molt ms profits que l'equip de govern municipal centrara tots els seus esforos poltics i econmics en la millora global de la mobilitat que suposa el tancament de la ronda interior, ms que en la construcci d'una via que no millora en quasi res l'actual accessibilitat a la zona martima i que no deixa de ser sin una idea molt poc til a rebuf de les peticions d'algunes ciutats prximes, com Vila-real, que ja ha sollicitat al Ministeri nous accessos a l'autopista, sent aquest un cas molt diferent al nostre pels deficients accessos que aqueix municipi presenta.

Nosaltres ja tenim unes bones connexions, tant per terra, mar o fins i tot per aire. El necessari i efectiu en aquests moments, ms que a plantejar nous accessos des de l'exterior, hauria de basar-se a definir una estratgia clara per a millorar l'accessibilitat interna entre totes les zones de Borriana. En aix encara ens queda molta faena per davant.
 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana