Castelló: Castelló aprova el primer projecte cofinançat per Europa per a renovar l'enllumenat públic


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2019/12/191297_117591/1_M1.jpg
La Plana al Dia | Castelló | General | 06-12-2019
Castelló aprova el primer projecte cofinançat per Europa per a renovar l'enllumenat públicL'alcaldessa indica que l'objectiu és "reduir els costos energètics i millorar la protecció del medi ambient"
En esta primera fase s'instal·larà tecnología led en 1.400 punts de llum de les rondes i les avingudes Germans Bou i Pintor OlietL'Ajuntament de Castelló ha aprovat el primer projecte cofinançat per Europa per a renovar més de 1.400 punts de l'enllumenat públic en diversos trams de les rondes de circulació i les avingudes Germans Bou i Pintor Oliet de la ciutat. Una actuació, la primera del canvi de més del 90% de l'enllumenat públic -al marge de la que s'activarà próximament amb una inversió d'altres 14,8 milions també cofinançats- que no sols tindrà un impacte econòmic –s'estima una reducció de 66.211,13 euros en la factura elèctrica anual municipal- sinó que inclourà un vessant verd, en evitar l'emissió de 237,3 tones de diòxid de carboni (CO2).
Ara s'iniciarà l'expedient de contractació d'una operació que compta amb un pressupost d'1.076.584,58 euros cofinançat al 50% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i el Consistori castellonenc. És un dels projectes socials i de protecció ambiental que abrigalla l'Estratègia Urbana de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat, EDUSI-Transforma Castelló, que canalitzarà la major injecció de fons europeus en la història de la capital de la Plana: 20,2 milions d'euros.
L'actuació consisteix a substituir les actuals lluminàries amb tecnologia de llum de vapor de sodi alta pressió i equips electromagnètics per altres amb tecnologia led aprofitant els suports existents per a minimitzar el cost de l'operació. L'objectiu és "aconseguir una major eficiència energètica en les instal·lacions municipals, reduint els costos energètics en constant creixement i millorant amb això la protecció del medi ambient", ha assenyalat l'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco.
La instal·lació dels 1.441 nous punts de llum amb tecnologia led -que suposen el 5,12% del total de la xarxa d'enllumenat públic, segons dades de l'últim inventari- es durà a terme en les rondes de circumval·lació, l'avinguda Pintor Oliet, el carrer Riu de la Plata, el carrer Vall d'Uixó i l'avinguda Germans Bou en el tram des de Ronda Est a carrer Ciudadela.
L'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat EDUSI-Transforma Castelló injectarà en la capital de la Plana 20,2 milions d'euros cofinançats pel FEDER i l'Ajuntament per a executar una desena d'operacions, entre les quals s'inclou aquesta renovació de part de l'enllumenat públic en una ferma aposta per l'energia sostenible i eficient.
L'impacte dels fons europeus en la capital es plasma ja en els primers projectes executats, com el nou Pont Europa sobre el riu Sec; els cinc quilòmetres extra de carrils bici que es marquen com a repte reduir l'emissió de 151,44 tones equivalents de CO2 fins a 2023; les 17 plataformes de bus més segures i accessibles o l'adquisició de vehicles de baixes emissions per a la flota municipal.
En breu s'unirà al llistat la transformació del Camí la Plana en un corredor verd urbà amb 3,8 quilòmetres de via per a vianants y ciclistes, asfalt fonoabsorbent i mobiliari i lluminària totalment renovats; i en els pròxims mesos ho farà la reconversió, ja en marxa, del parc de la Panderola del Grau en un espai de convivència i coworking; o la construcció d'un nou centre d'envelliment actiu i saludable en l'actual Centre Municipal de Cultura d'Antonio Maura. EDUSI projecta també la rehabilitació integral del Mercat Central i la creació d'una aplicació mòbil per a controlar la reserva de places d'aparcament reservat.

 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana