Castelló: El Ministeri d'Interior es desentén de la distribució de EPI's a les Policies Locals


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2020/4/194934_120679/1_M1.jpg
La Plana al Dia | Castelló | General | 02-04-2020
El Ministeri d'Interior es desentén de la distribució de EPI's a les Policies Locals

Des del dia 16 de març, data en què Unijepol ve actuant com a assessor tècnic de la FEMP per a les reunions del CECOR nacional (Centre de Coordinació), la nostra associació ha vingut plantejant reiteradament la necessitat i la urgència que –una vegada cobertes les necessitats del personal sanitari- es garantira la realització de tests de diagnòstic i la distribució de EPI´s al personal de tots els serveis policials, incloses les Policies Locals.

El dia 25 de març, la representant de la FEMP en el CECOR ens va comunicar que la realització de tests i la distribució de EPI´s es realitzaria als membres de tots els Cossos i Forces de Seguretat, incloses les Policies Locals. Davant la nostra insistència per a aclarir el procediment concret de lliurament dels *EPI´s, aquesta representant va contestar que es faria a través de les respectives Delegacions del Govern en les Comunitats Autònomes. I, de manera immediata, així ho va comunicar *Unijepol a totes les prefectures de Policia Local, aconsellant que contactaren directament amb aquestes delegacions per a agilitar els tràmits.

En la nit d'ahir, a través de les nostres delegacions territorials en les Comunitats Autònomes i de les associacions autonòmiques integrades en Unijepol, vam fer un sondeig per a conéixer amb la major exactitud possible la marxa d'aquest procés. Gràcies a aqueix sondeig, vam poder conéixer que els tests de diagnòstic, amb caràcter general, s'estan aplicant a les Policies Locals en quasi tot el territori nacional, a excepció d'Aragó, Canàries i Múrcia. Però, per a la nostra sorpresa, també vam poder conéixer que les delegacions del govern no havien iniciat la distribució de *EPI´s en cap de les comunitats autònomes.

Amb urgència, ens vam posar en contacte amb la FEMP, que ens ha va traslladar la resposta del Ministeri d'Interior, en el sentit que no s'ocuparan de la distribució de EPI's a les Policies Locals, ja que la nostra dependència d'aqueix ministeri només és de caràcter funcional, però la nostra dependència orgànica correspon als municipis i, per tant, han de ser aquests els que han de garantir els nostres mitjans de protecció, "en coordinació amb les Comunitats Autònomes". Quan ens dirigim directament a altes instàncies del Ministeri d'Interior per a demanar una explicació, vam poder conéixer que els representants del Ministeri en el *CECOR mai es van comprometre realment a distribuir EPI´s entre les Policies Locals i que la informació que se'ns havia facilitat no es corresponia amb la realitat.

Unijepol lamenta profundament aquesta situació, que ha despertat falses expectatives en les Policies Locals i que ha suposat un major retard perquè els municipis pogueren buscar els seus propis recursos.

Així mateix, reclamem al Ministeri d'Interior, que ha inclòs a les Policies Locals sota el seu comandament únic, que també garantisca les nostres necessitats d'autoprotecció. Les dades estadístiques que el propi Ministeri va publicar el passat 31 de març posen de manifest la important contribució que les Policies Locals estem fent per a la vigilància i control de les mesures establides amb l'Estat d'Alerta. Quan la capacitat de compra dels municipis està greument minvada i molt més pel que fa a aquesta mena de recursos, no es pot entendre –de cap manera- que es faça recaure només en ells aquesta responsabilitat. Per descomptat, els municipis i les Comunitats Autònomes, que tenen atribuïda competència en matèria de coordinació de les Policies Locals, també han de col·laborar perquè totes les Policies Locals, dels xicotets, mitjans i grans municipis, puguen prestar els seus serveis amb una mínimes garanties per a previndre el seu contagi.

Sentim una enorme decepció, ens sentim abandonats, i, la qual cosa és pitjor, creiem que s'està cometent un greu error, que contribuirà a estendre el contagi entre les Policies Locals, la qual cosa indubtablement repercutirà en la vigilància del compliment de les mesures adoptades en l'Estat d'Alerta i en la protecció de les comunitats locals.
 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana