Castelló: Blanch (PSPV-PSOE) defensa en les Corts que l'elevació a llei del fons de cooperació 'és un èxit indiscutible per al municipalisme'


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2021/7/198376_123703/1_M1.jpg
La Plana al Dia | Castelló | General | 22-07-2021
Blanch (PSPV-PSOE) defensa en les Corts que l'elevació a llei del fons de cooperació 'és un èxit indiscutible per al municipalisme'

"Estem davant l'elevació a llei d'un èxit indiscutible, el del fons de cooperació municipal i el del municipalisme". Així de contundent s'ha expressat el secretari general del PSPV-PSOE de la província de Castelló i diputat autonòmic, Ernest Blanch, en la seua intervenció en el ple de les Corts Valencianes davant l'esmena a la totalitat presentada per Vox al projecte de llei del fons de cooperació municipal, una esmena que sols ha comptat amb el suport de Vox i PP (33 vots a favor i 65 en contra) per la qual cosa no ha tirat endavant. Blanch ha afirmat que es tracta d'un fons que, avui dia, cap dels municipis beneficiaris està disposat a perdre i que ara correspon reglar-lo per a garantir i consolidar el seu funcionament, i assegurar igualtat d'oportunitats per a tots els ajuntaments de la nostra Comunitat". "Estem atenent una reivindicació històrica del municipalisme valencià que, des de fa massa dècades, demandava un finançament igualitari i incondicionat. El que lamentem és que el PP d'Alacant es posicione en contra del que volen els alcaldes i alcaldesses de Castelló, inclosos els alcaldes i alcaldesses del PP", ha afegit.

Cal assenyalar que, precisament els alcaldes, alcaldesses i portaveus socialistes ja van reclamar en el VII Fòrum municipalista Vicent Nebot celebrat a l'Alcora diumenge passat l'impuls i la consolidació dels fons de cooperació municipal com a la ferramenta idònia per dotar als ajuntaments de recursos per atendre les necessitats dels seus veïns i veïnes, així com el reconeiximent de la majoria d'edat amb la gestió d'estos.

Blanch ha argumentat que l'administració local "és la primera línia de batalla amb el ciutadà, són la primera porta d'atenció de les persones quan tenen algun problema, siga un poble menut o una ciutat gran, i governe qui governe. I és eixe primer escaló d'atenció de la gent, essencial, el que ens correspon l'obligació de què estiga molt ben cobert. Per això els fons, i per això regular-lo".

El diputat autonòmic i també membre de la Comissió de Justícia, Governació i Administració Local ha valorat l'adhesió a este fons de les diputacions de València i Castelló i ha lamentat que no ho haja fet la Diputació d'Alacant. "La Diputació d'Alacant és un morós que es nega a pagar els quasi 70 milions d'euros que haguera suposat l'aportació al Fons de Cooperació Municipal de la Generalitat, castigant així als municipis on no governe el seu partit", ha afegit. Finalment, Blanch ha defensat que "queda més que justificada qualsevol tipus de declaració d'interès general perquè els drets de la ciutadania puguen estar, com sempre, i com correspon, en un estat social i democràtic, per damunt dels interessos, sectaris, electoralistes i de partit del govern de torn d'una diputació".
 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana