Castelló: El PSPV-PSOE de la província de Castelló aprova una resolució de reconeixement 'a la conquesta de la democràcia' amb l'aprovació del sufragi femení


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2021/10/198955_124238/1_M1.jpg
Publicitat
La Plana al Dia | Castelló | General | 24-10-2021
El PSPV-PSOE de la província de Castelló aprova una resolució de reconeixement 'a la conquesta de la democràcia' amb l'aprovació del sufragi femení

El PSPV-PSOE de la província de Castelló ha aprovat una resolució de reconeixement "a la conquesta de la democràcia" amb l'aprovació l'1 d'octubre de 1931 del sufragi de totes les dones a Espanya, una fita en la història de la lluita per la igualtat i els drets de les dones, del qual es compleixen 90 anys, i que va ser possible gràcies l'adhesió majoritària del partit socialista que va aportar més dels 80 vots perquè fora aprovat al Congrés. Una situació històrica que, sense este suport, no haguera sigut possible. A més, la resolució destaca també el 50 aniversari de la defunció en l'exili de Clara Campoamor el 30 d'abril de 2022 i la celebració en 2023 del 90 aniversari de les primeres eleccions democràtiques que van comptar amb el vot femení.

Per això, la proposta insta les institucions a desenvolupar accions "que posen en valor aquests esdeveniments" i a "honrar" la memòria de Clara Campoamor, així com de la resta d'homes i dones que van fer possible l'avanç de la nostra democràcia. També s'insta a posar en valor la memòria democràtica del país, donant a conéixer la història i als seus protagonistes "i així contribuir a l'enfortiment de la identitat col·lectiva i la cultura democràtica entorn dels actuals valors i drets constitucionals".

"La memòria de les dones és capital per a la memòria comuna i estem davant tres esdeveniments transcendentals que hem de visibilitzar i reconéixer. Són tres moments històrics que simbolitzen la igualtat entre dones i homes i encarnen els valors constitucionals que com a democràcia plena hem d'aclamar i celebrar per damunt de les lluites partidistes", es diu en la resolució.

La iniciativa, defensada per la vicesecretària provincial Ruth Sanz i que ha sigut aprovada per unanimitat per la Comissió Executiva Provincial (CEP) d'octubre, recorda que la igualtat en el vot, que hui es considera part indiscutible dels principis democràtics i del consens constitucional, "no va ser una decisió fàcil i unànime. Es va construir des de la discrepància amb intensos i valerosos debats, amb convicció i amb molta faena, esforç i sacrificis personals".

Així mateix, la proposta explica que l'1 d'octubre de 1931 "alineem la nostra història amb l'esdevenir de la majoria de les democràcies occidentals, que només podien ser enteses des del reconeixement ple dels drets polítics de les dones" i que això va ser "sota l'impuls decisiu" de la diputada Clara Campoamor "la rellevància de la qual per a la memòria democràtica del nostre país i la conquesta dels drets de les dones és inqüestionable". "Clara Campoamor va ser una fèrria defensora del vot femení i, amb això, de la conquesta de la democràcia plena al nostre país. En aquest sentit, Clara Campoamor va contribuir a millorar la nostra democràcia, a ampliar-la, a fer-la més digna i justa, situant a Espanya entre les democràcies més avançades del món, sent Espanya el primer país llatí en què es va aprovar el sufragi femení", es conclou.
 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana