Castelló: La Càtedra Cuatroochenta millora el sistema Sally per a detectar fragilitat en persones majors
La Càtedra Cuatroochenta d'Intel·ligència Artificial, Salut i Benestar de la Universitat Jaume I ha realitzat millores en el seu sistema Sally, solució tecnològica per a la detecció precoç de fragilitat en persones majors.
Els tècnics de la Càtedra han implementat noves adaptacions com la incorporació d'animacions gràfiques i instruccions d'àudio per facilitar a les persones majors la comprensió de com han de realitzar els exercicis davant la càmera que captura els seus moviments i avalua el seu estat físic. A més, han inclòs tècniques de machine learning per a millorar l'eficàcia i precisió de la detecció i avaluació de les proves. Finalment, s'ha canviat el tipus de càmera a una que s'ajusta millor als objectius del sistema.
Durant el mes d'abril s'ha realitzat una prova pilot de Sally al centre de rehabilitació neurològica de Neural a Castelló amb la participació de 16 pacients. La Càtedra ha comptat amb la col·laboració de la directora, Helena Mondragón, i l'equip de fisioterapeutes del centre, el feedback del qual ha resultat de gran utilitat per a millorar la validesa i l'experiència de l'usuari del sistema. Anteriorment la Càtedra ja havia realitzat altres proves en centres per a majors de Castelló, comptant sempre amb la persona usuària final.
Sally permet detectar signes de fragilitat a través d'una càmera 3D. Actualment l'equip està centrat en l'avaluació de la fragilitat física, però la idea és que el sistema permeti als professionals del sector de la salut l'avaluació integral de la fragilitat, estadi previ a la dependència, a través dels seus tres components físic, cognitiu i social.
Neural és una empresa dedicada a l'avaluació, tractament i rehabilitació en casos de dany cerebral adquirit, trastorns neurodegeneratius i trastorns del desenvolupament. El centre de rehabilitació neurològica per a adults a Castelló està especialitzat en el tractament de demències i rehabilitació neurològica d'adults. La col·laboració de la Càtedra Cuatroochenta amb Neural està alineada amb un dels objectius principals de la Càtedra, la creació de sinèrgies Universitat-Empresa per a millorar la transferència de resultats de recerca a la realitat clínica.
L'envelliment poblacional i l'increment de la dependència en persones majors de 65 anys fa que solucions tecnològiques com Sally resulten cada vegada més necessàries com a complement a l'exercici professional del personal sanitari. Recentment, la Càtedra Cuatroochenta ha obtingut finançament per a continuar amb el seu desenvolupament a través de la concessió del.
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana