Castelló: La UJI premia proyectos innovadores en la docencia
La Universitat Jaume I ha concedit els Premis d'Innovació Educativa 2023, amb els quals reconeix un any més l'esforç del professorat en la innovació i millora contínua de la docència. La convocatòria ha comptat amb prop de trenta projectes presentats i més de 150 persones involucrades a través d'equips de treball. Finalment, la Universitat ha premiat quatre projectes, un de cada facultat i un altre de l'Escola.
El projecte guanyador de l'Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals consisteix en el desenvolupament del projecte docent dels assignatures EI1038-41 mitjançant l'Aprenentatge Basat en Projectes (ABP), que implementa metodologies actives en una assignatura d'informàtica. La proposta d'un projecte global desafiador, ha permès revisar totes els tasques d'aprenentatge i els seus corresponents resultats, així com desenvolupar un nou sistema d'avaluació per rúbriques que ha permès una major participació dels estudiants. El projecte ha estat dirigit per Vicent Ramón Tomàs López i ha comptat amb un equip de sis persones.
A la Facultat d'Humanes i Ciències Socials s'ha premiat el projecte Pedagogia feminista crítica i Literatura Infantil i Juvenil, que te com a objectiu formar a futurs i futures docents en didàctica de la llengua i la literatura catalana, treballant la literatura infantil i juvenil dones d'una perspectiva crítica basada en la justícia social i la pedagogia feminista. La metodologia innovadora del projecte és vertebra al voltant de set estratègies i recursos didàctics.
La proposta guanyadora de la Facultat de Ciències Jurídiques i Econòmiques és basa en l'ús d'eines de gamificació i recursos audiovisuals per a la docència en direcció d'empreses. La metodologia ha aconseguit la participació activa dels estudiants en diverses assignatures d'empreses del Grau en ADE, el Grau en Relacions Laborals i el Màster en Gestió de la Qualitat; a més, s'han elaborat materials audiovisuals que han permès implementar classes invertides.
Finalment, el projecte premiat de la Facultat de Ciències de la Salut és el "Projecte pilot de simulació i Abordatge Integral en el Processo d'Atenció del Pacient Crònic Complex", que te com a objectiu millorar l'atenció dels pacients crònics complexos, proporcionant una formació adequada al personal sanitari. El projecte ha estat desenvolupat per Carlos Peralta Ramírez i s'ha dut a terme en col·laboració amb la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública i l'Hospital de la Plana.
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana