Castelló: Investigadors de la UJI evidencien l'auge de la comunicació de la ciència per Internet


 
La Plana al Dia | Castelló | General | 24-07-2023
 

Un grup d'investigadors de la Universitat Jaume I ha finalitzat el primer estudi sobre la reputació en línia de les principals fonts d'informació científica a Espanya. Han conclòs que la comunicació de la ciència es troba en una fase de creixement i ha sabut aprofitar les oportunitats que ofereix Internet per acostar de manera més fàcil i ràpida aquest tipus de continguts a un públic ampli. A més, han descobert que les fonts d'informació científica directes, com les universitats o els centres de recerca, obtenen el major reconeixement de fiabilitat per part del públic.

L'estudi, finançat per la Fundació Espanyola de Ciència i Tecnologia (Fecyt), també destaca la necessitat d'evidenciar aquestes fonts d'informació científica com a garantia de fiabilitat. Aquest requisit es considera una bona pràctica a implementar per part d'influencers o youtubers que es dediquen a la comunicació científica.

El treball, dirigit pel professor Francisco Fernández Beltrán, ha combinat diverses tècniques d'investigació per obtenir un decàleg sobre com ha de desenvolupar-se la comunicació de la ciència a Internet per ser més eficaç. Entre les conclusions, es troba la importància que el comunicador de ciència informi clarament sobre la seva formació i coneixements, així com sobre la relació econòmica o empresarial associada a la seva activitat divulgativa.

Un altre element destacat per la investigació és la necessitat de promoure la construcció d'una comunitat al voltant de la marca personal del comunicador de ciència a través de la presència en diferents xarxes socials i adaptar el seu discurs a les característiques de cada una d'elles.

La investigació també destaca la importància que el comunicador científic interpeli a la seva audiència i animi als seus seguidors a fer-se preguntes sobre com la ciència impacta en la seva vida quotidiana i a realitzar canvis en els seus hàbits o comportaments personals. Segons Fernández-Beltrán, portar la ciència al dia a dia és el que ajuda a traduir aquest coneixement tan especialitzat en una pràctica que li doni sentit a la ciutadania.

En l'estudi han participat un grup interdisciplinari de professors de la Universitat Jaume I, entre ells el professor Domingo García Marzá i la professora Laura López Medina.


 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana