Castelló: La UJI impulsa tres projectes per afavorir la transferència dels seus resultats a la societat


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2024/5/227284_144084/1_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2024/5/227284_144084/2_M1.jpg
La Plana al Dia | Castelló | General | 09-05-2024
La UJI impulsa tres projectes per afavorir la transferència dels seus resultats a la societat

La Universitat Jaume I de Castelló invertirà prop de 130.000 euros en tres projectes d'investigació amb l'objectiu d'afavorir la transferència dels seus resultats a la societat. Aquesta acció, denominada 'UJI.>LAB Impuls', s'emmarca en el Pla d'Investigació de la UJI i busca impulsar aquells projectes que es troben en fase propera a la implantació per acompanyar-los en el seu desenvolupament i detectar oportunitats de col·laboració amb els sectors econòmics. La convocatòria de 2023 contempla el suport a tres iniciatives en els àmbits educatiu, industrial i farmacològic.

Un dels projectes, denominat RE-COACH 'Programa d'aprenentatge interactiu: eliminant l'error d'inversió en la resolució de problemes verbals algebraics', dirigit per la investigadora Noelia Ventura Campos del Departament d'Educació i Didàctiques Específiques, està dirigit a l'àmbit educatiu, específicament a l'etapa d'educació secundària. Aquest projecte busca resoldre un problema d'aprenentatge, la dita 'errada d'inversió', a través d'un videojoc.

El videojoc presenta diverses avantatges, com estar dissenyat específicament per abordar aquesta equivocació en el context educatiu, aplicar elements de gamificació, com la superació de nivells, i combinar la investigació sobre l'aprenentatge amb la neurociència per proporcionar una base científica sobre l'efectivitat del videojoc. Inclou la realització de proves neuronals amb ressonància magnètica per avaluar el seu impacte i validesa, amb l'objectiu d'estudiar la competència adquirida en l'eliminació d'aquest fenomen.

Un altre dels projectes, denominat 'Escalfador d'aire per microones', dirigit per l'investigador Vicente Sanz Solana del Departament d'Enginyeria Química i de l'Institut de Tecnologia Ceràmica Agustín Escardino, té com a propòsit la construcció d'un mòdul industrial d'escalfament de l'aire per microones basat en la conversió d'energia electromagnètica a tèrmica i la transferència d'aquesta energia a l'aire.

Aquesta tecnologia, demostrada a escala de laboratori i amb patent sol·licitada, presenta avantatges en eficiència, temperatura de sortida de l'aire i no utilització de gas natural en el seu funcionament. Ha estat desenvolupada en l'Institut de Tecnologia Ceràmica en col·laboració amb la Universitat Politècnica de València. L'aplicació d'aquesta tecnologia es dirigeix especialment al sector ceràmic, un dels majors consumidors de gas natural a Espanya i responsable d'Altes emissions de CO2 a l'atmosfera. La seua implementació podria ajudar a mantenir la competitivitat de les empreses i alliberar-les de la fluctuació del preu de l'energia.


 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana