Comunitat Valenciana: Edicions 3i4 i el Magnànim reprenen l?edició de l?obra completa de Manuel Sanchis Guarner


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2023/9/212823_134403/1_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2023/9/212823_134403/2_M1.jpg
La Plana al Dia | Comunitat Valenciana | General | 07-09-2023
Edicions 3i4 i el Magnànim reprenen l?edició de l?obra completa de Manuel Sanchis Guarner

Edicions 3i4 de València i la Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació publiquen El País Valencià. Estudis de geografia, història i art, el segon volum de les obres completes del filòleg valencià Manuel Sanchis Guarner. Aquesta obra continua el primer volum La ciutat de València. Síntesi d'història i de geografia urbana, que va ser reeditat l'any 2007. L'edició ha estat a càrrec de Vicent Maria Rosselló i Verger (Palma, 1931), catedràtic emèrit de Geografia Física de la Universitat de València i col·laborador estret de Sanchis Guarner.

El llibre serà presentat el dia 19 de setembre a les 19 hores a la Llibreria Fan Set (Sant Ferran 12, València).

Aquest segon volum de l'Obra Completa, de més de set-cents pàgines, recopila vint-i-sis articles sobre diversos aspectes de la geografia, la història i la producció artística valencianes. Entre els temes destacats es troben la València visigòtica, la València musulmana, la vertebració i la població del Regne de València a partir de la conquesta de Jaume I, el desenvolupament urbà de la capital al llarg dels segles, la visió de diversos viatgers estrangers del regne, les demarcacions i denominacions històriques del Regne de València, el paper de personatges destacats de la història literària i cultural com Francesc Eiximenis, sant Vicent Ferrer i Joan Lluís Vives, així com les aportacions de pintors i gravadors valencians de diferents èpoques.

L'obra completa de Sanchis Guarner està prevista d'editar-se en set volums. El tercer serà 'Els pobles valencians parlen els uns dels altres. Estudis de cultura popular'; el quart 'Pel país i la llengua'; el cinquè 'Història de la llengua'; el sisè 'Estudis lingüístics' i el setè i últim 'Estudis d'història literària'. El director de l'obra completa és el catedràtic emèrit de Filologia Catalana de la Universitat de València Antoni Ferrando, deixebla de Sanchis.

Manuel Sanchis Guarner (1911-1981) va ser el primer filòleg professional valencià i un notable historiador de la cultura. És autor de moltes obres, entre les quals destaca 'La llengua dels valencians' (1933), amb més de trenta edicions. Va col·laborar en l'Atlas lingüístic de la Península Ibèrica i en el Diccionari Català-Valencià-Balear. Va fundar el Departament de Filologia Catalana de la Universitat de València (1976) i l'Institut de Filologia Valenciana (1978). Durant la transició democràtica, va ser objecte d'amenaces i de dos intents d'atemptats amb bomba en el seu domicili. El 1974, va rebre el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, el 1997 la Distinció al Mèrit Cultural de la Generalitat (a títol pòstum) i el 2001, també a títol pòstum, la Medalla de la Universitat de València.

Més informació en www.tresiquatre.cat i alfonselmagnanim.net


 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana