Comunitat Valenciana: Universitats centralitzarà per primera vegada la gestió de les llistes d'espera en l'admissió de les universitats públiques valencianes i els seus centres adscrits

La Comissió Gestora dels Processos d'Accés i Preinscripció Universitària en les universitats públiques valencianes ha acordat que la Conselleria d'Educació, Cultura, Universitats i Ocupació centralitze per primera vegada no sols l'assignació de places, sinó també la gestió de les llistes d'espera en les universitats públiques valencianes.
Així ho ha explicat la secretària autonòmica d'Universitats, Esther Gómez, en una compareixença acompanyada pel director general d'Universitats, José Antonio Pérez, i el coordinador de les PAU, Toni Gil.
Gómez ha assenyalat que este acord es va prendre este dimarts en la reunió de la comissió gestora de les proves d'accés a la universitat (PAU). “Esta novetat és el resultat del treball continuat i coordinat amb les cinc universitats públiques de la Comunitat Valenciana durant any i mig”, ha assenyalat la secretària autonòmica.
“El treball conjunt dels servicis informàtics i tècnics de la Conselleria i dels servicis d'alumnat i informàtics de les universitats públiques valencianes ha permés que, a través de la plataforma telemàtica per a la preinscripció en universitats públiques de la Comunitat Valenciana, els estudiants puguen informar-se de la seua situació en les llistes d'espera, així com ser anomenats de forma centralitzada i sense haver de dependre de les crides individualitzades de cada universitat”, ha indicat Esther Gómez.
“Esta novetat facilitarà que l'alumnat puga saber amb seguretat la plaça que se li ha assignat i tindre la tranquil·litat de conéixer prèviament les dates d'adjudicacions de vacants. A més, suposarà eliminar tràmits burocràtics a les universitats i a les famílies”, ha manifestat la secretària autonòmica.
Esther Gómez ha recordat que fins ara si un estudiant es quedava en llista d'espera de diverses titulacions, havia d'estar pendent de les crides que feia cada universitat de manera independent i en dies distints, actualitzant constantment els llistats de cada un dels centres, sense saber a priori quan s'anaven a comunicar eixes vacants.
“El que s'aconseguix amb este procés és que totes les places disponibles es comuniquen i assignen per orde de nota i preferència el mateix dia, en un procés similar al de l'adjudicació inicial de places”, ha indicat. Així, la Conselleria realitzarà nou adjudicacions, una per setmana, amb les vacants de totes les universitats públiques.
Calendari de preinscripció
D'altra banda, la secretària autonòmica ha donat a conéixer el calendari de la preinscripció universitària per al curs 2025-2026 en les universitats públiques i els seus centres adscrits per al primer curs de les ensenyances universitàries oficials de grau. El procés començarà el 16 de juny i acabarà a les 14 hores del 4 de juliol.
D'esta manera, els resultats de l'adjudicació inicial de places es faran públics el dia 11 de juliol i l'estudiantat tindrà uns dies per a confirmar si desitja continuar en alguna o totes les llistes d'espera en les quals estiga. L'alumnat només realitzarà este procés una vegada.
A partir d'eixe moment es realitzaran altres 8 adjudicacions més, com a resultat de la gestió conjunta dels moviments de les llistes d'espera, que tindran lloc el 18, 24 i 30 de juliol; el 4, 11, 18 i 25 de setembre i el 2 d'octubre. Les universitats matricularan en els seus graus universitaris després de cada nova adjudicació i gravaran les dades de places vacants que queden per a la resolució de la següent adjudicació.
A més, la Comissió Gestora de la PAU ha acordat també la proposta de ponderacions per a la Preinscripció de 2026 en l'admissió en la universitat el curs 2026-2027.
Així mateix, s'han ratificat els documents estudiats en les corresponents subcomissions de la Comissió Gestora d'Instruccions de Matrícula PAU 2025 i Instruccions per a la Preinscripció Universitària 2025, dels quals s'enviarà informació a tots els centres educatius per a coneixement de tot l'alumnat i professorat.
Afectats per la riuada
Este curs hi haurà tres dates de PAU: l'ordinària (3, 4 i 5 de juny), l'extraordinària (que serà ordinària per a l'alumnat afectat per la riuada que decidisca acollir-se a esta opció i que se celebrarà el 1, 2 i 3 de juliol) i una altra extraordinària (22, 23 i 24 de juliol) només per a afectats per la riuada que vulguen utilitzar com a convocatòria ordinària la del 1, 2 i 3 de juliol.
La secretària autonòmica ha indicat que fins al moment s'han fet diverses enquestes i són menys de 500 els estudiants afectats per la riuada que han manifestat el seu interés d'acollir-se a la convocatòria de juliol com a ordinària, si bé la dada concreta no estarà tancat fins que acabe el termini de la matrícula de la PAU.
Finalment, Esther Gómez ha recordat que la Conselleria va sol·licitar a la resta de CCAA que tingueren en consideració a este alumnat afectat per la riuada que s'examine al juliol a l'hora de poder demanar plaça en les seues universitats com si es tractara d'un procés ordinari.
“Hem tingut total acceptació de les comunitats autònomes per a tindre en consideració a l'alumnat de les zones afectades per la riuada. D'esta manera, els alumnes d'estes zones que vulguen estudiar fora de la Comunitat Valenciana i trien realitzar la convocatòria ordinària més tard, seran acceptats en les universitats públiques d'Espanya segons la nota d'eixa convocatòria ordinària, encara que no s'haja presentat en el termini de preinscripció”, ha conclòs.
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana