Comunitat Valenciana: ITI desenvolupa tecnologia d''enginyers invisibles' per provar avions i robots abans de construir-los


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2025/5/244690_157118/1_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2025/5/244690_157118/2_M1.jpg
La Plana al Dia | Comunitat Valenciana | General | 19-05-2025
ITI desenvolupa tecnologia d''enginyers invisibles' per provar avions i robots abans de construir-los

I si fos possible fabricar avions que mai fallen en ple vol, robots que no espatllen en mig de la producció o cotxes autònoms que circulen segurament, sense necessitat de gastar milions ni esperar anys? Aquest escenari, que fins fa poc semblava de ciència ficció, està cada vegada més a prop gràcies a contribucions realitzades en el marc de tools4check, un innovador projecte liderat per ITI, centre tecnològic especialitzat en TIC.

Per assegurar que els resultats del projecte estiguen alineats amb la realitat de l'entorn empresarial, ITI col·labora estretament amb empreses valencianes com Fermax, Abionica y Primecor, que participen en la validació pràctica de les solucions desenvolupades.

En aquesta línia, la iniciativa compta amb el suport de l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE+i) i del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). Aquest projecte busca transformar la forma en què es dissenyen, proven i validen els anomenats sistemes crítics de temps real, que són aquells que no poden permetre's errors, com els que controlen avions, vehicles autònoms o processos industrials complexos.

En el centre del desenvolupament de tools4check es troba a2k, una eina impulsada per ITI que permet als enginyers, desenvolupadors i dissenyadors analitzar i simular el funcionament de qualsevol sistema facilitant la detecció prèvia d'errors i la validació del funcionament d'aquests sistemes abans de la seua construcció física, la qual cosa contribueix a reduir costos i temps de desenvolupament.

Amb aquest projecte, el centre tecnològic especialitzat en TIC té l'objectiu d'avançar en a2k per a oferir simulacions més realistes, proves automàtiques continuades i generació de programari llest per a ser utilitzat en dispositius reals. En paraules de Javier Coronel, coordinador del grup de Sistemes Ciberfísics de ITI, 'es tracta d'un salt qualitatiu per a les indústries i, per tant, per a la societat, que promet estalviar temps, diners, esforç i, sobretot, evitar errors amb consequencies irreversibles'.

Entre les millores previstes d'a2k, destaca la integració d'anàlisi en temps real del comportament del sistema sense interferir en el seu funcionament. 'És com si un enginyer invisible supervisara l'interior d'una màquina mentre opera, identificant desviacions o fallades sense interrompre la seua activitat', ha indicat l'equip de ITI.

A més, l'eina genera informes automàtics, la qual cosa redueix la càrrega de treball manual en les diferents fases del desenvolupament. Això permet a les empreses ser més àgils, llançar productes al mercat amb major rapidesa i reduir costos, cosa que es tradueix en beneficis directes per a consumidors i usuaris finals.


 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana