Cartells Falles de Borriana

1956, RAGA

Aquest excepcional cartell de Raga és un dels millors de tota la sèrie. Rafael Raga Montesinos (València, 1910-1985) era un cartellista de gran altura, autor, entre altres, dels cartells de falles de València de 1932, 1934 i 1964, i guanyador d’accèssits en 1948, 1953, 1955, 1957, 1958 i 1963. Raga, que va estudiar Belles Arts amb José Benlliure, va ser professor de dibuix i també artista faller. Com a cartellista fa produir cartells de falles, de circ, de festes i comercials. Durant la Guerra Civil va pertànyer a l’Aliança d’Intel.lectuals i Artistes per a la Defensa de la Cultura i va realitzar diversos cartells bèl.lics, per la qual cosa entre 1939 i 1942 va ser internat en diversos camps de concentració.
Artista de gran experiència, àgil en la selecció de la idea i en la realització de l’obra —degut a la seua llarga col.laboració amb Josep Renau—, aquest cartell de Raga enceta un camí renovador pel que posteriorment no es va continuar.
El motiu principal és una fallera que, des d’un interior, assenyala amb la mà el que es veu a l’altra banda de la finestra: la crema nocturna de les falles de Borriana. El personatge de la fallera no està deliberadament acabat. L’artista ha prestat una atenció especial només als elements més característics: la teula, la peineta, les arracades, el pentinat, el vestit i la polsera. El vestit, colorejat en blau, està il.lustrat amb flors blanques que recorden el brodat, tret de la part de davant, que s’ha deixat en blanc a causa del resplendor de les flames. La manteleta conté punts grocs que són els lluentons habituals. Els peus, així com la mà, estan només perfilats.
A l’exterior veiem la crema. Darrere de les flames que apareixen en primer terme hi ha el campanar centrat, amb la cúpula a la dreta i Sant Blai a l’esquerra. Hi ha una nuvolada de fum roig i un seguit de traços grocs que recorden les traques i els coets. Raga ha aprofitat el forjat de ferro de la barana de la finestra per integrar l’obligatori escut de la ciutat, darrere del qual, per cert, un grup de flames constitueixen la bandera espanyola (les franges que se suposa roges són liles: no sé si no es tracta d’una dissimulada bandera espanyola republicana). Els cortinatges que la fallera aparta per mostrar l’exterior són la senyera.
En la base, les lletres de la paraula "Fallas" són cada una d’un color. En la part superior, "Burriana 1956" està colorejat amb lila sobre lila i no es llig molt bé.
Com a anècdota, afegiré que en alguna ocasió vaig saludar Raga, sense saber que es tractava d’ell, a casa la meua sogra, de qui era remotament parent i, quan venia a Borriana, passava a saludar-la.