Cartells Falles de Borriana

1957, DUALDE

Dualde irromp en el cartellisme faller de Borriana amb molta força, amb una obra que en molts aspectes representa una enorme novetat. Per moltes raons és un treball oportú i ben realitzat. El campanar que Dualde dibuixa no té res a veure amb el de Bodí de 1951. Si aquell era sever i solemne, aquest és atractiu i dinàmic.
Es tracta d’un cartell humorístic en què el campanar, que està realitzat de forma antropomòrfica, és la figura central. La forma de dibuixar correspon als tebeos de l’època. Tampoc no seria descartable la influència de les pel.lícules de dibuixos animats de Disney, estil que facilita que Dualde realitze el campanar corbat, amb uns ulls molts expressius i un somriure simpàtic. Aquest campanar representa també un faller amb la típica manta valenciana al muscle, que porta un guió amb l’escut de la ciutat, ben integrat en el context. Les flames de la base estan també ben realitzades i resulten molt expressives.
Com que es tracta d’una escena nocturna, el fons fosc general permet destacar la paraula "Fallas" i colorejar-la en tons rosacis; de fet, es llig molt bé i la tipografia és compacta i elegant. El "Burriana" que figura en la base, seguint la col.locació habitual de Bodí, està realitzat, en canvi, amb una tipografia menys atractiva.