Cartells Falles de Borriana

1963 SELMA, ALBERT I PERIS

 

El dibuixant castellonenc Pascual Selma va coincidir al servici militar amb els borrianencs Joaquín Albert Serra i Ramon Peris Peris, els quals eren, respectivament, arquitecte tècnic i delineant. Els tres van realitzar aquest cartell en col.laboració, però la firma de l’obra la van traure a sorts, i va eixir el nom d’un dels tres, Selma.
El cartell presenta com a motiu central un conjunt de flames molt ben organitzat. Aquestes flames, que es retallen sobre un fons de cel nocturn novedós, de color marró, acaben en un cap de drac mític i, per tant, li fan de cos. El cap, tocat amb un mocador blau amb cercles blancs, és alhora un faller, un dels braços del qual és una flama que serveix sobre una safata la paraula "fallas".
El complement "de San José" figura en la vertical de la dreta i tanca el conjunt. En la base, centrat, apareix el nom "Burriana" en negatiu, sobreposat al dens perfil negre de la població (es tracta una vegada més de l’escena nocturna de la crema). La tipografia, realitzada tota amb minúscules, és elegant i, colorejada amb groc, combina bé amb les tonalitats del cartell, especialment amb el fons marró.
Com a novetat, en aquest perfil ja apareixen els primers edificis alts. El blanc s’ha reservat per a la preposició "de", per al guarisme de l’any i per a colorejar les sis estrelles nocturnes que alegren la composició (set, si comptem la que fa de punt sobre la i de "Borriana", molt original). La col.locació inclinada de l’escut és atrevida i li lleva institucionalitat. Un cartell correcte.