Cartells Falles de Borriana

1976 FERRANDIS

Primer cartell de Francisco Ferrandis, l’artista borrianenc (encara que nascut a València, on va viure fins a l’adolescència) amb una visió més publicitària del cartell de falles.
Entre el jurat es comentava que aquesta forma de treballar de Ferrandis no era precisament "pintar"; l’encuny els recordava un sac d’adob de Fertiberia i les lletres de la base eren com les de les trames alfabètiques que s’utilitzaven en les caixes de taronges. A pesar de tot, el jurat van tenir la valentia de premiar aquest cartell interessant i renovador, tant aleshores com encara hui. És un cartell que, a pesar dels anys passats, no ha envellit.
La composició és extremadament simple però té un efecte visual i publicitari potentíssim. Sobre una massa compacta d’un roig viu s’han disposat quatre tires grogues acabades en punta. Es tracta, per tant, d’una metàfora de les flames i res més, perquè amb això ja està tot expressat.
En la base, la tipografia de trames amb què està escrit el nom "Burriana" recorden, efectivament, les de les caixes de taronges, i en qualsevol cas això resulta molt adequat per a una població citrícola.
L’encuny, que sembla un mata-segells de correus, conté els elements informatius necessaris per tal de personalitzar el cartell: "Fallas de San José" en la part superior, "1976" en la inferior i, al centre, l’escut, tot realitzat amb una gran estilització que s’avança al tractament més modern del disseny gràfic.