Cartells Falles de Borriana

1979 ORTELLS

Ortells va tancar la seua participació com a cartellista faller amb aquesta composició que resumeix el seu punt de vista personal del cartell. L’obra, partida pel mig, acumula en la mitat inferior els elements simbòlics substantius de la festa, a més de la informació obligatòria, i deixa la part superior per al treball pictòric més personal de l’artista.
Així, sobre la massa del negre elegant, típic d’Ortells, llegim, en el centre i a la dreta de la base, "Falles de sant Josep 1979 Borriana", en què les paraules "falles" i "Borriana" són aproximadament de la mateixa grandària i tipografia. Com és habitual en Ortells, la seqüència complementària, "de Sant Josep 1979", està realitzada amb una altra tipografia, menor, més fina i estilitzada.
A l’esquerra figura, caragolada, la senyera local amb les tres corones, cosa que evita haver de repetir l’escut. Per darrere, un ram de llorer adorna i embelleix la composició.
L’extrem de la senyera es difumina en una ala de rat penat, símbol de la ciutat de València, il.luminat amb un groc de foc. L’altra ala de l’animaló s’amplia per a donar pas al treball pictòric que ocupa la mitat superior del cartell, en què es veu l’Ortells més artista i més preocupat per expressar amb formes personals, pràcticament abstractes, els colors del foc, separat del negre inferior amb unes bombolles que expressen precisament la idea de combustió