Cartells Falles de Borriana

1980 GUEROLA

Primera obra d’aquest extraordinari cartellista borrianenc, Vicente Guerola, continuador de la tradició del cartell pictòric. Es tracta d’una obra neta, i també nocturna, en què el motiu central el constitueix l’explosió de dos carcasses situades en un pla diagonal que es llig cap a la dreta i cap a dalt. La flexibilitat i la coloració de les llampades de llum recorda les tires flexibles i grogues d’una palma de diumenge de Rams. El tractament del roig del fum, així com la massa negra inferior, recorden algun treball precedent d’Ortells, com el mateix Guerola reconeix.
La tipografia, de nou en castellà, és elegant i clara. L’eix oblic que funciona com a complement de l’eix principal es complementa en l’angle superior esquerre amb les tres corones de l’escut, ordenades correctament però sense fons blau ni amb el perfil habitual, el que representa una aportació original i atrevida al tractament del símbol municipal.
Una manera de començar, per part del jove Guerola, molt prometedora. L’artista, que aleshores feia el servici militar a Tenerife, va tenir tanta alegria per haver obtingut per primera vegada el premi de cartells de falles del seu poble, que quan el va rebre imprés el va penjar a les dependències on feia de soldat i no el va llevar fins que, llicenciat, va tornar a casa.