Cartells Falles de Borriana

1983 PEREZ

El dissenyador Juan P. Pérez va participar en aquest concurs perquè, tot i residir a Granada, tenia llaços familiars o amicals en la nostra població.
En aquest cartell l’artista es basa una vegada més en la nit de la crema per oferir una visió del campanar distorsionada, d’acord amb un estil propi de les pel.lícules de Disney. Al costat del campanar, la cúpula de l’església i la paret mitgera de la finca de pisos adjacent són els únics elements que l’artista ha il.luminat. En primer terme, en negre, Pérez ha dibuixat l’edifici de la Caixa Rural i, en blanc, un dels cedres del jardí. Aquests elements apareixen per primera vegada en el cartellisme faller.
El campanar, la cúpula i la finca de pisos, estan colorejats en tons pastel de fantasia, executats de forma semblant a la manera imaginativa amb què es pinten els ninots de falla. L’element més ben dibuixat i més complet és el campanar, que atrau poderosament l’atenció de l’espectador. La cúpula, en canvi, és llisa i no té els detalls que s’aprecien en la torre. Sobre el terrat dels pisos s’aprecia una antena de televisió i alguns fils d’estendre.
El tractament del cel presenta una gamma de difuminats que, havent arrancat del groc i roig de la base —en al.lusió al foc de la crema—, passa pels grisos i finalitza en negre. Aquest espai s’ha aprofitat per escriure "Fallas de San José" en blanc, usant una tipografia personal i atractiva que es repeteix sobre la massa del negre de la base.
El costat esquerre del campanar s’aprofita per incloure un cedre del jardí del Pla, pintat amb un blanc grisós uniforme, en la base del qual hi ha l’escut de la població, afegit sense haver-lo tractat suficientment per tal d’integrar-lo en l’estil general de la composició.
L’autor, que ha usat correctament l’aerògraf i l’esprai, ha creat un cartell molt dinàmic en què preval la sensació de moviment que es desprén del tractament cinematogràfic del campanar, així com del curs ascendent dels coets que il.luminen la nit.