Generalitat Valenciana: Ximo Puig destaca que el pas a la fase 1 del conjunt de la Comunitat Valenciana obliga a 'ms protecci, ms prevenci i ms prudncia'


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2020/5/195495_121225/1_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2020/5/195495_121225/2_M1.jpg
La Plana al Dia | Generalitat Valenciana | General | 18-05-2020
Ximo Puig destaca que el pas a la fase 1 del conjunt de la Comunitat Valenciana obliga a 'ms protecci, ms prevenci i ms prudncia'

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assenyalat que la incorporaci del conjunt de la Comunitat Valenciana a la fase 1 a partir d'aquest dilluns obligar a "ms protecci, ms prevenci i major prudncia". "Aqueix s el cam que ens portar a tots i a totes, abans i amb ms seguretat, a la fase 2, desprs a la fase 3 i, finalment, a la normalitat definitiva", ha remarcat el president.

Puig ha traslladat aquest missatge durant la seua compareixena davant els mitjans de comunicaci desprs de la reuni mantinguda amb el president del Govern, Pedro Snchez, i amb la resta de presidents i presidentes de les comunitats autnomes per a abordar la situaci de la pandmia de *COVID-19.

El president ha subratllat que, amb el canvi de fase, "ha arribat l'hora" d'eixir de la hibernaci i de comenar la primavera de la recuperaci. "A partir de dem, tenim l'obligaci moral de seguir avant, tenim l'obligaci de situar a la nostra terra en la senda del progrs i el benestar", ha manifestat.

Des del punt de vista sanitari, s'entra, no obstant aix, en una nova fase "amb ms llibertat de moviments, ms activitat social i majors possibilitats de reuni". "Aix ens obliga a ms protecci, ms prevenci i ms prudncia, perqu canviar de fase no significa canviar d'hbits", ha remarcat.

Per aix, ha advertit del "gran perill" de caure en un "excs de confiana" desprs del "gran esfor realitzat". "Aix no s un 'sprint', sin una carrera de fons, i volem arribar b al final de la pandmia", ha dit el *president.

Tal com ha emfatitzat, a partir d'aquest dilluns, Valncia "queda com la principal ciutat espanyola que entra en la fase 1, i la conurbaci d'Alacant-Elx ser una de les 5 ms grans d'Espanya en fase 1", la qual cosa exigeix en la Comunitat Valenciana "ms responsabilitat en el procs general de desescalada".

"No podem tornar a la part ms fosca del tnel. No podem fer passos arrere. Seria un error imperdonable desprs de punt d'esfor de la ciutadania", que ha demostrat ser "immensament responsable", ha assenyalat el *president.

Ximo Puig ha alludit en aquest sentit al fet que l'estudi de mobilitat realitzat per la Generalitat indica que el 92% de la poblaci valenciana no s'ha mogut de la seua rea de residncia, alguna cosa que ha evitat, en dos mesos, 400.000 contagis i 42.000 defuncions. "Les vctimes mortals s'haurien multiplicat per 30 sense la responsabilitat individual de la ciutadania", ha indicat.

Una "nova abraada" enfront dels quals volen "inocular odi"
El president ha apellat a ms al llegat del pintor valenci Juan Genovs, autor de l'obra icnica "L'abraada" i mort aquesta setmana, per a demanar en la conferncia de presidents i presidentes una "nova abraada" que faa front al "odi" que "alguns volen inocular" als carrers, en allusi a les manifestacions que s'han produt en la capital d'Espanya. "Mai s moment per a l'odi, per ara encara menys", ha assenyalat Puig.

S'ha referit tamb a la Comissi per a la Reconstrucci de la Comunitat Valenciana, constituda aquesta setmana en Les Corts, i ha demanat que prenga l'exemple del personal sanitari i actue amb "responsabilitat, sacrifici, i visi collectiva". "Per qu han de ser menys la representaci pblica, els representants del poble valenci?", s'ha preguntat el *president.

"Aix no va de partidismes. Aix va de salvar vides i de salvar el nostre futur", ha indicat Puig, qui ha agregat que "no veure-ho aix, per miopia histrica o falta de patriotisme, seria un immens error". "Si obrim una confrontaci entre el present i el passat, podem crrer el risc de perdre el futur", ha indicat Puig, que ha realitzat una crida a l'enteniment.

Acord amb els bancs per al cobrament de prestacions per ERTE
El president ha assenyalat tamb que la protecci dels treballadors i les treballadores afectats per expedients de regulaci temporal d'ocupaci ha de ser un "repte fonamental" per a la Generalitat, i referent a aix ha avanat que, dels 459.000 valencians en aquesta situaci, "el 92% ja ha cobrat la seua prestaci". "Noms falten per rebre-la 39.000 persones, i hem arribat a un acord amb els bancs perqu la cobren tots abans d'aquest dimecres, dia 20", ha precisat.

A ms, ha destacat els contractes de suport realitzats per a la Sanitat pblica valenciana, especialment per a reforar l'Atenci Primria amb la finalitat de fer front a la pandmia.

Espai Schengen sanitari i represa de l'activitat judicial
Ximo Puig ha insistit en qu "el turisme necessita una soluci europea: no valen les solucions nacionals", sin que s'ha d'apostar per un marc europeu de seguretat sanitria, per un "espai Schengen sanitari", ha indicat el responsable de la Generalitat, que ha valorat que, desprs de l'anunci realitzat pel Ministeri de Foment aquest diumenge, l'aeroport de Manises vaja a estar operatiu tamb per a vols internacionals, al costat de l'*Altet, per la qual cosa gaudiran d'aquesta condici les dues principals installacions aeroporturies de la Comunitat.

Puig ha sollicitat a ms reprendre l'activitat judicial. "La justcia s un servei essencial i no podem limitar ms aqueix dret dels ciutadans", ha assenyalat el cap del Consell, que ha xifrat en 20.000 els judicis suspesos que s'acumulen en els jutjats valencians. En aquest sentit, ha precisat que la Generalitat ja est incorporant les mesures de seguretat per al funcionariat i per a la ciutadania que permeten donar continutat a aquest servei.

El president ha exposat aquesta reivindicaci en la reuni amb Pedro Snchez, on ha incidit en la necessitat de fer front a 10 reptes, entre els quals destaca tamb la importncia d'aprofundir en la codecisi i aplicar el principi de subsidiarietat i la importncia de comunicar b als i les joves, i pels canals que ms utilitzen, les normes de cada fase.

Dins d'aquests reptes, tamb ha remarcat en la reuni que les platges no representen perill, ats que sn un espai ventilat en el qual es poden mantindre les distncies exigides, i ha demanat, aix mateix, que, "aplicant el sentit com", es flexibilitzen els criteris per a poder fer senderisme i practicar ciclisme o altres activitats individuals.

De la mateixa manera, ha subratllat "la indstria de la mobilitat, la de l'autombil o l'aria necessita ajuda", i ha valorat les mesures anunciades pel Govern per a la renovaci del parc automobilstic i la transici ecolgica.

"Normalitat millorada"
Puig ha afegit que no es pot renunciar a tornar a una "normalitat millorada", assumint les llions d'aquesta crisi, amb "millors serveis pblics, especialment sanitaris, major producci local en aspectes estratgics, ms protecci social, major respecte al planeta, ms suport a la cincia, a la innovaci i la investigaci i ms Europa". "No busquem una nova normalitat, sin la normalitat millorada", ha declarat.

Respecte a l'evoluci de la pandmia, Puig ha exposat dades "esperanadores", com els que reflecteixen que, al llarg d'aquest mes, les persones ingressades per coronavirus s'han redut un 45% i les ingressades en les UCI han caigut a la meitat. A ms, com tamb ha destacat, en un mes s'han triplicat les altes hospitalries i es registra la sisena part de les hospitalitzacions que existien en el pitjor moment de l'expansi de COVID-19.

No obstant aix, ha recordat que la pandmia ha ocasionat la mort de 1.384 persones en la Comunitat, "que sn moltes, massa, i, a vegades, en unes circumstncies finals difcils", ha indicat tamb el *president, que s'ha mostrat partidari que de flexibilitzar el nombre de persones que poden assistir a tanatoris i enterraments.
 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana