Generalitat Valenciana: Ximo Puig anuncia una 'fase 3 avanada' en la Comunitat que permeta 'salvar treballs i empreses' i assegurar el futur de la societat valenciana


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2020/6/195741_121452/1_M1.jpg
La Plana al Dia | Generalitat Valenciana | General | 14-06-2020
Ximo Puig anuncia una 'fase 3 avanada' en la Comunitat que permeta 'salvar treballs i empreses' i assegurar el futur de la societat valenciana

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat una "fase 3 avanada" en la Comunitat que permeta "salvar treballs i empreses" i assegurar el futur de la societat valenciana. "Junts hem salvat vides", ha emfatitzat el cap del Consell i, "ara ha arribat l'hora d'alar-nos amb determinaci".

"La Generalitat recupera totes les seues competncies, que havien sigut suspeses de manera temporal per l'estat d'alarma", ha asseverat el president, qui ha pronunciat una declaraci institucional aquest dissabte amb motiu de la passada a la fase 3 de la Comunitat Valenciana a partir d'aquest dilluns, 15 de juny.

Segons Puig, amb el disseny d'una fase 3 avanada "ms oberta que la normativa del Ministeri de Sanitat" i "adoptant amb responsabilitat totes les mesures de prudncia, higiene i protecci necessries, com est fent la ciutadania, ha arribat el moment de flexibilitzar al mxim les restriccions", que en la seua opini, " han limitat la vida familiar i social de la ciutadania i que han impedit, o retallat de manera considerable, l'activitat dels comeros, d'autnoms i empreses valencianes".

Llibertat de moviments
El mxim responsable de l'Executiu valenci ha detallat que en el decret que s'ha publicat aquest migdia en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana i que regula les normes que entren en vigor a partir de la mitjanit del prxim diumenge al dilluns, es contemplen, entre altres mesures, ampliacions significatives dels aforaments mxims d'ocupaci en establiments i installacions, i l'augment de la dimensi dels grups en per a exercir determinades activitats.

En aquest sentit, el decret del *president de la Generalitat, fixa aforaments mxims d'ocupaci en establiments i installacions del 75% amb carcter general, enfront del 50% proposat en l'ordre del Ministeri de Sanitat, i tamb les capacitats mximes en actes a l'aire lliure augmenten respecte al criteri genric.

A ms, la distncia social mnima passa a ser d'un metre i mig i, en cas que no es puga mantindre aqueixa distncia interpersonal de seguretat, ser obligatori l's de la mscara. Aix mateix, desapareixen totes les franges horries.

D'altra banda, desapareixen les restriccions a la llibertat de moviments per les diferents comarques de Castell, Valncia i Alacant. "Tal com havem demanat, conformem una unitat territorial i tots els ciutadans i ciutadanes podrem moure'ns amb llibertat plena de nord a sud i d'est a oest de la Comunitat Valenciana" ha celebrat Puig.

En aquest sentit, el mxim responsable del Consell ha agrat "la pacincia, comprensi i responsabilitat" mostrada per aquelles persones que tenen famlia o una segona residncia en una altra provncia de la Comunitat Valenciana "i que porten quasi 100 dies sense poder veure als seus familiars o sense poder utilitzar el seu altre habitatge".

Reactivaci econmica, social i cultural
Respecte al contingut concret del decret, que compta amb 53 articles i 6 disposicions, el *president ha destacat tres blocs: el social i educatiu, el comercial i econmic, i el cultural, ldic i esportiu.

En l'apartat social, el titular del Consell ha explicat que les restriccions aplicables a cerimnies, ritus i actes socials es flexibilitzen de manera que els aforaments queden de la segent manera: per a noces i cerimnies religioses, el 75% de l'aforament de l'espai o lloc de culte; per a vetles, un mxim de 25 persones, i per a comitives d'enterrament, fins a 50 persones.

Respecte a l'mbit educatiu es permet la reobertura, a partir del 19 de juny, de les escoles infantils de titularitat municipal i privades de 0 a 3 anys; en Primria, Secundria i Batxillerat s'inclou l'obligaci d'oferir tutories presencials a les famlies i tamb s'introdueix la realitzaci d'activitats presencials, en grups reduts, per a l'alumnat que es presente a les proves d'accs a la universitat, i en l'mbit universitari, es reprn l'activitat presencial de les prctiques externes en les condicions que estableix el decret.

Quant a l'activitat econmica i comercial, per a la qual segons Puig, la Generalitat aposta per "una reactivaci ms rpida", es contempla que l'ocupaci interior dels comeros podr augmentar, a partir del dilluns, fins al 75% del seu aforament; els mercats ambulants podran installar fins al 75% dels seus llocs, i en els centres comercials es permetr ocupar fins al 75% de l'aforament a cada local comercial.

Respecte a les fires comercials celebrades en recintes d'institucions firals, es podr arribar al 75% d'aforament de cada pavell o estand, i quant a la celebraci de congressos, trobades, reunions de negoci i conferncies, l'aforament mxim ser de 100 persones.

Pel que fa al sector de la restauraci, l'hostaleria i els hotels l'articulat del decret preveu una disminuci de les restriccions en tot el territori valenci. Aix, dins dels bars, cafeteries i restaurants, es permet fins al 75% del seu aforament i torna a estar autoritzat consumir en la barra amb la distncia de seguretat d'un metre i mig; a les terrasses, s'autoritza el 100% de les taules, amb 2 metres de distncia entre elles i sense que cap taula supere les 20 persones. Tamb es permet la reobertura al pblic de discoteques i bars d'oci nocturn, amb un ter del seu aforament i sense poder ballar.


Quant als hotels i altres allotjaments turstics, es reobrin les zones comunes al 75% del seu aforament i l'ocupaci general s'eleva tamb a aquest mateix percentatge de la seua capacitat legal, i la reobertura de locals de joc i apostes queda limitada al 50% de l'aforament.

En l'mbit cultural, el decret introdueixen novetats "que amplien la capacitat i l'activitat potencial d'un sector que necessita posar-se en peus quan abans millor", ha assenyalat Puig.

Aix, a les biblioteques, es permeten activitats culturals i d'estudi en sala fins al 75% del seu aforament i, en cas de no poder mantindre la distncia de seguretat, s'utilitzar la mscara; en els museus, sales d'exposicions i monuments les visites a se amplien fins al 75% de la seua capacitat, amb grups de 20 persones mxim; als cinemes, teatres, auditoris, circs i espais similars l'activitat t autoritzada una ocupaci del 75% del seu aforament, i amb un mxim de 800 persones quan siguen espectacles a l'aire lliure; i en el cas de les activitats de les places de bous i altres recintes taurins, el lmit d'ocupaci ser del 50%, com estableix el Govern d'Espanya.

Respecte a l'oci, el text legal valenci contempla la reobertura dels parcs recreatius infantils; es permeten les escoles d'estiu al 75% de la capacitat habitual de l'activitat, amb un mxim de 250 participants a l'aire lliure o de 100 en espais tancats, i sempre en grups de 15 persones mxim; i les piscines d's recreatiu dels municipis de la Comunitat poden obrir amb un aforament perms de fins al 75% de la seua capacitat. Tamb podran obrir, en les mateixes circumstncies, les piscines comunitries d'edificis o urbanitzacions, aix com les piscines d'hotels i allotjaments turstics per no es podran utilitzar les fonts d'aigua del recinte i ser necessria una neteja i desinfecci exhaustiva en vestuaris, banys, gandules i altres elements.

Pel que fa al turisme vinculat a l'oci, els zoolgics, aquaris, embarcacions turstiques, centres recreatius i les atraccions de fira poden acollir persones usuries fins al 75% del seu aforament i es permet realitzar guies turstiques amb grups de fins a 20 persones.

Quant a l'mbit de l'esport, la prctica d'activitat esportiva, que fins hui o b havia sigut prohibida o b havia estat restringida a determinades franges horries, "cobra ara un nou impuls", ha afirmat Puig. "El confinament no era neutre, ni mental ni fsicament - ha prosseguit el *president de la Generalitat- i ara necessitem tornar a l'exercici de la manera ms intensa que permeten les indicacions sanitries".

En aquest sentit, el mxim responsable del Govern autonmic ha anunciat que des de dilluns que ve "les activitats esportives de naturalesa a l'aire lliure, com a senderisme, ciclisme, muntanyisme o escalada, es podran practicar lliurement dins del territori de la Comunitat Valenciana en grups de fins a 50 persones".

Agrament a l'esfor collectiu
El *president de la Generalitat ha mostrat la seua gratitud a la ciutadania valenciana davant "el moment histric" viscut, "un perode extraordinari amb moltes vides perdudes que portem i portarem en el record", ha recordat, "per tamb ha sigut un temps que ens ha unit ms davant l'adversitat: com una gran famlia guiada per la responsabilitat i la solidaritat collectiva".

"La Generalitat ha tingut el millor equip que mai ha somiat cap Govern: 5 milions de persones que s'han sacrificat pels altres", ha emfatitzat Puig, qui ha valorat el compliment "estricte" del confinament per part dels valencians, "amb un 92% de persones que s'han quedat a casa i que, fent aix, han salvat 42.000 vides".

"Tot aqueix llegat d'esfor, fraternitat i ajuda mtua ser l'actiu que far alar la nostra terra", ha declarat el mxim responsable del Govern autonmic, qui ha remarcat que aquest procs s'ha dut a terme en la Comunitat Valenciana "sense crits, ni enfrontaments ni crispaci".

En aqueix sentit, el *president de la Generalitat tamb ha valorat i agrat l'actitud mostrada per tots els agents poltics, sindicals, empresarials i institucionals, "el fruit dels quals ha sigut un clima collaboratiu, de lleialtat al nostre poble i de respecte a l'immens esfor de la societat", ha afirmat.

"Aqueixa ha sigut la via valenciana: responsabilitat, dileg i acci, sabent que ning ho fa tot b i que la disculpa i la humilitat sn ara ms necessries que mai", ha concls.
 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana