Generalitat Valenciana: Soler: 'Fomentar la cogobernana i augmentar els recursos tcnics i de personal ser clau per a aprofitar al mxim els fons europeus'


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2021/4/197815_123206/1_M1.jpg
La Plana al Dia | Generalitat Valenciana | General | 19-04-2021
Soler: 'Fomentar la cogobernana i augmentar els recursos tcnics i de personal ser clau per a aprofitar al mxim els fons europeus'

El conseller d'Hisenda i Model Econmic, Vicent Soler, ha assenyalat aquest dilluns, al final de la reuni telemtica de la Conferncia Sectorial del Pla de Recuperaci, Transformaci i Resilincia, que "fomentar la cogobernana entre totes les administracions de l'Estat i augmentar els recursos tcnics i de personal resultar clau per a aprofitar al mxim les oportunitats que ofereixen els fons europeus per a la recuperaci".

Vicent Soler ha agrat que des del Govern central s'haja tornat a convocar aquest frum que permet a les comunitats autnomes conixer l'estat en qu es troba el pla, aix com aclarir dubtes i compartir experincies entre autonomies i ha tornat a insistir que "la unificaci de criteris i l'establiment de directrius clares comptant amb les autonomies s l'nica via possible perqu les comunitats autnomes siguen capaces de gestionar tots els fons disponibles per a aquest 2021".

"Moltes vegades ens pensem que per ms recursos que ens arriben, el pla tindr un xit major, per l'xit noms es comprovar si som capaos d'aprofitar al mxim els recursos disponibles i aconseguim una transformaci dels nostres models productius", ha apuntat el responsable d'Hisenda desprs d'incidir que, per a aix, "s fonamental que s'augmenten els recursos tcnics i humans destinats a la gesti, execuci i sobretot al control del Pla de Recuperaci".

D'acord amb les directrius europees, les mesures que recull el Pla de Recuperaci, Transformaci i Resilincia dissenyat pel Govern central estableixen quatre eixos de transformaci: la transici ecolgica, la transformaci digital, la cohesi social i territorial i la igualtat de gnere.

Aquestes quatre lnies de treball es desenvoluparan a travs de deu poltiques palanca i trenta components que articularan els projectes especfics del pla, amb una dotaci per a Espanya en subvencions de 69.528 milions d'euros a executar en el perode 2021-2023. En concret, per a l'any 2021 els Pressupostos Generals de l'Estat contemplen una dotaci de 24.198 milions d'euros dels quals prop de 6.000 milions estan destinats a projectes que seran gestionats per les comunitats autnomes.

Vicent Soler ha recordat que el MRR s un "instrument finalista" de finanament de la UE, per la qual cosa "els seus retorns estaran basats en el compliment de les fites i objectius de les reformes, per la qual cosa les autonomies i entitats locals ens deixarem la pell per a impulsar projectes adequats i agilitar al mxim la gesti", ha indicat el conseller.

Aix s, el conseller d'Hisenda ha remarcat que "sense deixar de dur a terme els controls i fiscalitzaci necessaris, l'xit del pla no ser possible si la burocrcia impedeix que s'agilite l'arribada dels fons als seus destinataris ltims que sn els ciutadans".

A ms, Soler ha valorat "molt positivament" que el Govern vaja a avanar els recursos via transferncia a les comunitats autnomes per a la gesti dels projectes que ja estan contemplats en els Pressupostos Generals "el que permetr que el conjunt d'Espanya i les comunitats autnomes puguem anar executant els projectes recollits i contemplats en el Pla per a aconseguir com ms prompte millor superar la crisi sociosanitria i econmica derivada de la COVID".

Conferncia Sectorial

La Conferncia Sectorial del Pla de Recuperaci, Transformaci i Resilincia, est presidida per la Ministra d'Hisenda, Mara Jess Montero, i en ella participen tots els consellers i conselleres autonmics responsables de fons europeus; el president de la Federaci Espanyola de Municipis i Provncies (FEMP), Abel Caballero; aix com representants de diverses secretries d'Estat i la Secretaria General de Fons.

Per part de la Generalitat Valenciana han participat en la reuni, a ms del conseller d'Hisenda, els directors generals de Fons Europeus, Andreu Iranzo; de Coordinaci de l'Acci del Consell, Juan ngel Poyatos, i la directora general de Pressupostos, Eva Martnez.

La Conferncia Sectorial s un rgan de coordinaci entre l'Estat, les comunitats autnomes i ciutats autnomes per a establir vies de cooperaci en la implementaci dels fons europeus procedents del Mecanisme de Recuperaci i Resilincia (MRR) que han d'impulsar i transformar l'economia espanyola.
 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana