Generalitat Valenciana: La Generalitat es compromet a impulsar el Bulevard de la Plana com a eix de connexi 'prioritari' per a una mobilitat 'ms eficient i sostenible'


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2021/8/198453_123772/1_M1.jpg
La Plana al Dia | Generalitat Valenciana | General | 03-08-2021
La Generalitat es compromet a impulsar el Bulevard de la Plana com a eix de connexi 'prioritari' per a una mobilitat 'ms eficient i sostenible'

La Generalitat, a travs de la Conselleria de Poltica Territorial, Obres Pbliques i Mobilitat, ha proposat en el Pla de Mobilitat Metropolitana (PMoMe) de Castell l'establiment del Bulevard de la Plana com a eix "prioritari" per a una mobilitat "ms eficient i sostenible" i s'ha comproms a "impulsar aquesta infraestructura estratgica des del consens amb les diferents administracions i la participaci ciutadana".

En aquests termes s'ha expressat el conseller Arcadi Espaa en la presentaci del document estratgic en la localitat d'Almassora, on s'ha mostrat convenut que avanar en el desenvolupament d'aquesta infraestructura, que discorrer per l'eix entre Castell, aquest municipi i Vila-real, "suposar una evoluci respecte a la mobilitat actual" i "aportar qualitat de vida als vens i venes de l'rea metropolitana en afavorir el transport pblic i els desplaaments no motoritzats".

El Bulevard de la Plana inclour carrils reservats de transport pblic, amb una amplria de 3,5 metres; carril segregat d's ciclista, amb una amplitud de 3 metres, i voreres d'entre 3 i 5 metres en funci de l'espai disponible. Aquesta primera fase comptaria amb un pressupost de 35 milions d'euros.

En una segona fase, es realitzaran adaptacions per a donar-li un carcter "ms amable" al tram de la N-340 entre Nules, *Alqueries i Vila-real, amb la inclusi d'un carril ciclista i una vorera per als vianants, a ms de millorar la seguretat viria. Aquesta actuaci connectar el nord de Vila-real amb l'eix Castell-Almassora-Vila-real de la primera etapa i li donar continutat cap al sud. La inversi d'aquesta actuaci ser de 15 milions d'euros.

Per a impulsar aquesta actuaci, el conseller Arcadi Espaa ha avanat que la Conselleria de Poltica Territorial, a partir de setembre, "liderar una comissi de treball amb tots els ajuntaments implicats i amb el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana per a facilitar la transferncia de les infraestructures que sn necessries, amb l'objectiu de continuar avanant en l'execuci d'un projecte que dinamitzar la mobilitat de l'rea metropolitana de Castell".

Connexi de la CV-10 amb la CV-21
A ms, aquest document estratgic tamb inclou un altre tipus d'actuacions per a afavorir el transport de mercaderies. En aquest sentit, la Generalitat ha anunciat la licitaci en 2022 del projecte d'una nova connexi de la CV-10 amb la CV-21 que permetr connectar d'una manera ms funcional el Parc Empresarial Sud-13 i les zones de l'Alcora i Onda.

Aquesta proposta compta amb un pressupost inicial de tretze milions d'euros i t com a objectiu disposar d'un cam alternatiu a la CV-20 i la CV-16 i, per tant "alleugerir de manera considerable el trnsit rodat de la zona i millorar la seguretat", segons el conseller, que a ms ha remarcat una vegada ms l'aposta de la Generalitat per "desenvolupar noves infraestructures per a potenciar l'economia i crear ocupaci".

D'aquesta manera, el trnsit de camions del clster tauleller que discorre entre la zona ms interior i nord de l'rea metropolitana, aix com totes les empreses installades al parc empresarial, podran tindre trajectes ms directes a la CV-10 amb un repartiment del trnsit i una millora dels temps de recorregut.

D'altra banda, en referncia a la mobilitat interurbana amb autobs en l'rea metropolitana, el titular de Poltica Territorial tamb ha avanat que des de comenaments de 2022 es comenaran a licitar aquestes concessions. La licitaci del conjunt de les concessions quedaria finalitzada abans que acabe l'any vinent per a renovar el mapa concessional.

Objectius del *PmoMe
L'objectiu del Pla de Mobilitat Metropolitana de Castell (*PMoMe) s millorar el patr de desplaaments dels 380.000 ciutadans i ciutadanes de l'rea metropolitana de Castell, una zona que comprn 14 municipis en els quals es concentren dos teros (66%) de la poblaci de la provncia. Per a aix, la Generalitat estima una inversi de 117 milions d'euros, un pressupost repartit durant els prxims 10 anys, perode d'estudi del pla de mobilitat.

Aix, el titular de Mobilitat ha desgranat en la seua intervenci alguns objectius concrets del *PMoMe com apostar per un s ms racional del cotxe; fomentar un major s del transport pblic i de les maneres de transport sostenibles, i alliberar espai pblic dins de la ciutat, amb ms protagonisme del vianant i de les persones usuries de transport pblic.

El conseller de Poltica Territorial ha definit aquest projecte, presentat per la secretria autonmica d'Obres Pbliques i Transports, Mara Prez, i per la directora general d'Obres Pbliques, Transport i Mobilitat Sostenible, Roser *Obrer, com un document "realista, responsable, consensuat i possible en la seua execuci, que respon a les necessitats i demandes actuals i futures dels ciutadans de l'rea urbana de la Plana i que, a ms, s'ha adaptat a les noves necessitats de mobilitat provocades per la COVID-19".

En aquest sentit, ha remarcat la importncia de continuar apostant pel treball "conjunt i coordinat" de les diferents administracions i per la participaci ciutadana "per a aconseguir qualitat, seguretat i accessibilitat en els desplaaments".

Per part seua, l'alcaldessa d'Almassora, *Merche *Gal, ha mostrat el seu agrament a la Conselleria per triar la Casa de la Cultura de la localitat per a acollir la presentaci del Pla de Mobilitat Metropolitana de Castell. "Grcies a aquest acte hem pogut conixer de primera m el Bulevard de la Plana, una infraestructura que millorar la mobilitat del nostre municipi", ha declarat la mxima responsable local.

Actuacions concretes
En el pla de mobilitat es recullen propostes per a millorar per complet la mobilitat de Castell i la seua rea metropolitana. Entre elles, es recomana la creaci d'un servei de coordinaci del transport metropolit de l'rea de Castell per a, entre altres assumptes, avanar en un sistema tarifari integral que afavorisca la intermodalitat, aposte per la senzillesa i la simplificaci i, en definitiva, comporte un augment d's de transport pblic.

Aix mateix, en aquest document marc es fa referncia a l'estudi de servei de taxi a demanda, en el qual ja treballa la Conselleria de Poltica Territorial, Obres Pbliques i Mobilitat. Durant la jornada, el conseller Arcadi Espaa ha recordat que la presentaci d'aquest estudi s un dels objectius fixats en l'ltim *Seminari de *Govern en matria de mobilitat.

D'altra banda, aquest pla tamb assenyala millores necessries en la xarxa del TRAM de Castell i en la xarxa d'autobusos interurbans per a reduir els temps d'espera, augmentar les expedicions i continuar avanant en sostenibilitat. En aquest sentit, el departament autonmic ha anunciat l'adquisici de quatre vehicles elctrics intelligents per al servei de transport del tramvia i la installaci de dos punts de crrega ultra-rpida.

Aquestes compres figuren entre els projectes que es finanaran amb els fons *Next *Generation de la Uni Europea, a travs del Pla de Recuperaci, Transformaci i Resilincia de l'Economia.

Durant la presentaci la directora general d'Obres Pbliques, Roser *Obrer, ha recordat que el carril de ciclovianants entre Castell i l'Alcora estar completat en el 2022 i que ja existeixen diversos trams en execuci o a punt de finalitzar. Aix mateix, ha avanat la creaci de nous aparcaments per a bicicletes en estacions de transport pblic i bescanviadors.

Finalment, s'ha avanat tamb la creaci de 5.200 noves places d'estacionaments dissuasius en el conjunt de l'rea d'estudi del *PmoMe per a fomentar la intermodalitat i la mobilitat a peu. D'elles, 2.600 places seran places de '*park *and *ride' i altres 2.600 de '*park *and *walk'.
 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana