Generalitat Valenciana: Les 80.000 persones que prenen medicaments dispensats a l'hospital podran retirar-los en el seu centre de salut, la seua farmcia o en el domicili


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2021/10/198893_124162/1_M1.jpg
La Plana al Dia | Generalitat Valenciana | General | 11-10-2021
Les 80.000 persones que prenen medicaments dispensats a l'hospital podran retirar-los en el seu centre de salut, la seua farmcia o en el domicili

El seguiment per mitjans telemtics de pacients que, sense estar ingressats, necessiten medicaments que noms es dispensen en hospitals, o la retirada d'aquests frmacs fora del centre hospitalari es consolida en la Comunitat Valenciana.

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pblica ha dictat les instruccions que desenvolupen el Pla Assistencial d'Atenci Farmacutica Telemtica (*PAt), el paraigua que dona cobertura a aquests serveis.

Es tracta d'iniciatives concebudes per a millorar la qualitat de vida de prop de 80.000 persones amb malalties crniques, degeneratives o rares que fins ara havien de desplaar-se a les Unitats d'Atenci Farmacutica a Pacients Externs (*UFPE) dels Serveis de Farmcia Hospitalria (*SFH) per a sotmetre's a controls farmacoteraputics, i per a retirar la medicaci que prenen.

Sanitat porta treballant en l'optimitzaci d'aquest servei des de 2019 i, durant la pandmia, les *UFPE ja han estat realitzant lliuraments de medicaments fins i tot en els propis domicilis dels i les pacients per a sortejar les restriccions de mobilitat imposades pels diferents estats d'alarma.

Amb les a actuals directrius, equip de farmcia hospitalria i pacients decidiran de forma coordinada el millor mitj per a realitzar els controls farmacoteraputics, i el punt de recollida de frmacs ms convenient per a usuaris i usuries.

Aquesta activitat s'adequar a les necessitats i preferncies de les persones ateses, i tant l'activitat presencial com la dispensaci tradicional als hospitals es mantindran, de manera que s'amplia l'oferta que els hospitals presten.

D'aquesta manera, la modalitat convencional d'atenci farmacutica hospitalria es podr compaginar amb la consulta i el contacte a travs de mitjans telemtics, sempre que es preserve la privacitat i seguretat de les comunicacions.

Per part seua, la retirada de medicaments hospitalaris es podr fer, a ms de l'hospital, en altres centres del Sistema Sanitari Valenci (un centre de salut, per exemple) aix com en espais de proximitat per a pacients, com sn les oficines de farmcia, i en casos necessaris, en el propi domicili.

Per a ordenar el servei i fer un s adequat dels recursos disponibles, s'han definit uns criteris d'inclusi i un ordre de prioritats. Aix, per exemple, els qui viuen en zones rurals allunyades o presenten dificultats per a desplaar-se fins a l'hospital tenen prioritat alta.

Aquesta reorganitzaci dels serveis d'atenci farmacutica hospitalria, per al director general de Farmcia i Productes Sanitaris, Jos Manuel Ventura, evidncia una vegada ms "la professionalitat i el comproms del personal especialista en farmcia hospitalria per a adaptar-se a les necessitats d'uns i unes pacients que, en general, pateixen patologies d'alta complexitat i risc".

"Sn persones que necessiten uns frmacs que per les seues caracterstiques farmacolgiques o per motius de Salut Pblica, noms poden usar-se o dispensar-se en el mitj hospitalari i arribar fins a ell, a vegades, s una crrega afegida que el Pla d'Atenci Farmacutica Telemtica cerca alleujar", afig Ventura.

Pla d'Atenci Farmacutica Telemtica (*Pat)

El Pla d'Atenci Farmacutica Telemtica (*Pat) s'emmarca en el Programa d'Optimitzaci i Integraci Teraputica de la Conselleria, l'objectiu principal de la qual s adaptar l'atenci farmacutica a les necessitats individuals de pacients, millorar l'accessibilitat als i les professionals sanitaris i reduir la dependncia de les persones malaltes crniques respecte al centre hospitalari. A ms, cerca fomentar l'autonomia, responsabilitat i la participaci dels i les pacients en les decisions que els afecten.
 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana