l'Alcora: L'Ajuntament presenta una nova ruta entre l'Alcora i Araia, Camins de la metallrgia


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2021/1/197135_122655/1_M1.jpg
La Plana al Dia | l'Alcora | General | 21-01-2021
L'Ajuntament presenta una nova ruta entre l'Alcora i Araia, Camins de la metallrgia

L'alcalde de l'Alcora, Samuel Falomir, i el regidor de Naturalesa, Ricardo Porcar, han presentat Camins de la metallrgia, l'Alcora-Araia, una nova ruta de 16 km que pot transitar-se tant a peu com en BTT.

La iniciativa s'emmarca dins del Pla de Dinamitzaci i Governana Turstica Municipis del Penyagolosa i est cofinanada per la Generalitat Valenciana, la Diputaci de Castell i l'Associaci Intermunicipal Municipis del Penyagolosa, de la qual forma part l'Ajuntament de l'Alcora.

Es tracta d'un dels camins que condueixen a les mines de plom, ferro i coure del terme municipal de Llucena, a travs d'uns paisatges que fins ara no havien sigut interpretats. La previsi s poder enllaar en un futur amb la zona minera del Salt del Cavall i Mes de la Mina, pertanyents a Llucena.

Al llarg de la ruta s'han installat 11 panells informatius ms un altre panell amb una vista panormica en el Mas de Bachero. Al final d'aquesta, en Araia, s'ha installat una marquesina amb el mapa de totes les rutes senyalitzades del terme municipal de l'Alcora.

El recorregut per a senderistes dura aproximadament 4 hores. s un traat suau amb lleugers desnivells per a salvar els barrancs del Rajolar, le Foies, Mes den Plana, Salt del Cavall, Araia i la Foieta Nova.

S'inicia en la Nau de Forns de la Reial Fbrica del Comte d'Aranda i transcorre per llocs de gran bellesa natural i riquesa patrimonial, al costat de jaciments arqueolgics com el Tossal de les Foies, la Sellera i la Pedrera del Xufero. Una ascensi a aquests enclavaments permet gaudir d'unes vistes impressionants, des de la mar Mediterrnia fins al Penyagolosa, sostre provincial.

La nova ruta travessa tamb les zones mineres de Santgils (bituminoses), Araia (argila), que alberguen rics jaciments paleontolgics del Mioc en els quals s'han localitzat els ltims marsupials d'Europa.

Quant als paratges naturals, cal destacar el Llac Verd, antiga mina d'argila convertida ara en un entorn aqutic de gran biodiversitat, i el barranc del Salt del Cavall, on es troba una roureda en fase de recuperaci.

El Mas de Santgils transporta a l'poca en qu l'agricultura era l'activitat dominant a l'Alcora, amb garroferes i oliveres centenries i restes d'una antiga almssera. Tamb s una zona en la qual abunden els paranys, el sistema tradicional de caa del tord tan arrelat a les nostres comarques.

Des de l'Ajuntament de l'Alcora es vol fer un esment especial als collaboradors i propietaris de parcelles confrontants amb la ruta, que han aportat els seus coneixements i en alguns casos fotografies antigues per a la recuperaci d'aquest cam.

Concretament, la recuperaci de la senda del barranc del Salt del Cavall ha sigut possible grcies a la informaci d'Antonio Ruya, Pepe "Canana", Rubn Miguel Miralles i Francisco Garca. El sistema de reg de la Font de Uriola ha pogut ser interpretat grcies a Jaime Galln i Manolo Colomer. La histria del Mas de Santgils grcies a la famlia Benlliure-Balaguer, i molt especialment a Genoveva Balaguer; i la informaci de la panormica del Mas de Bachero ha comptat amb la collaboraci de Mart Bosch i Pas.
 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana