Moncofa: La Diputaci de Castell collaborar en la recerca d'una fosa amb vctimes de Moncofa 'per a tancar ferides encara obertes'


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2021/4/197768_123164/1_M1.jpg
La Plana al Dia | Moncofa | General | 09-04-2021
La Diputaci de Castell collaborar en la recerca d'una fosa amb vctimes de Moncofa 'per a tancar ferides encara obertes'

La Diputaci de Castell collaborar en els treballs de localitzaci a Nules d'una fosa com de la postguerra per a, ms endavant, procedir a l'excavaci i la recuperaci dels cossos dels represaliats en ella presents. Segons testimonis de l'poca, aquesta cavitat es localitzaria en un extrem sud del terme municipal nuler, prop d'un antic camp de concentraci, i en elles reposarien les restes de quatre vens afusellats pel franquisme de Moncofa.

La diputada de Memria Histrica, Tania Baos, ha mostrat al Grup de Recerca per la Memria Histrica de Castell la seua total disposici a aportar fons per a finanar aquesta actuaci, que comenaria, en una primera fase, amb la prospecci del terreny per a determinar l'existncia d'aquest fossar.

Tania Baos ha transms aquest comproms directament als familiars de les quatre vctimes durant el transcurs d'una reuni convocada per a escoltar les histries i donar resposta a les reivindicacions d'aquelles persones que encara a dia de hui viuen amb la incertesa de no saber on estan els seus sers estimats. En representaci del Grup de Recerca per la Memria Histrica ha estat Juan Luis Porcar i per Arqueoantro, l'empresa que realitza les exhumacions, Miquel Mezquida.

La participaci provincial es concretar, com ha confirmat Baos, amb el conveni que la Diputaci subscriur amb el Grup de Recerca, el qual est quantificat enguany en 50.000 euros. Existeix la ferma voluntat d'aquesta Nova Diputaci de continuar avanant en la reparaci dels drets de les vctimes de la repressi franquista, que no est tan lluny com pensem, i en la recuperaci de la memria histrica per a construir una societat ms democrtica.

Cal recordar que aquesta legislatura s la primera en qu la Diputaci de Castell ha mostrat inters per tancar ferides obertes de les vctimes del franquisme amb la creaci d'una delegaci dedicada exclusivament a la Memria Histrica. En els dos primers anys d'existncia ha contribut a fer possible les exhumacions de vctimes en el Cementeri Civil de Castell de la Plana i ja prepara noves lnies de finanament per a municipis perqu promoguen poltiques de recuperaci de la memria.
 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana