Moncofa: Comproms demana el reconeixement pels moncofins que patiren linfern al camp de concentraci nazi de Mauthausen


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2021/9/198824_124091/1_M1.jpg
La Plana al Dia | Moncofa | General | 24-09-2021
Comproms demana el reconeixement pels moncofins que patiren linfern al camp de concentraci nazi de Mauthausen

Comproms per Moncofa presentar al ple de setembre una moci pel reconeixement del poble de Moncofa als seus vens represaliats al camp de concentraci nazi de Mauthausen . El seu portaveu a lAjuntament, Ral Borrs explicava que ha estat una proposta que portem molt de temps preparant perqu volem fer-ho b. Li hem dedicat moltes hores a documentar-nos i a parlar amb molta gent. De fet, hem contactat amb familiars de Vicent Catal i Bernardo Lairn per explicar-los qu volem fer i demanar-los ajuda en algunes coses; tamb amb la Direcci General de Qualitat Democrtica de la GVA; amb experts i historiadors locals i comarcals; amb Amical Mauthausen i la seua delegaci a la Comunitat Valenciana; amb els responsables de larxiu de Moncofa i del Museu dAlzira; lalcalde dAlzira... Certament ha participat bastant gent en lelaboraci desta proposta, als qui estic personalment molt agrat, i espere que el ple de lAjuntament laprove de forma unnime.
En la proposta que presenta la coalici valencianista sarreplega, entre daltres aspectes, com arribaren a Mauthausen Vicent Catal i Bernardo Lairn, el seu patiment extrem fora de tot compliment dels drets humans i com Vicent va deixar all la vida un 5 de desembre de 1941, mentre que lalzireny Bernardo va ser alliberat un 5 de maig del 1945 i desprs de viure a Toulouse alguns anys, va arribar fins a Moncofa per a viure amb la seua famlia i est soterrat al cementeri municipal del poble de la Plana Baixa.
Des de Comproms, Borrs assenyala que pensem que Vicent Catal i Bernardo Lairn exemplifiquen de manera clara com lhorror que patiren les vctimes de la barbrie ms cruel del S.XX a Europa ens queda molt a prop. Dos homes, que com nosaltres, van viure a Moncofa i van passejar pels nostres carrers acabaren deportats, humiliats i anullats com a persones a linfern dels camps de concentraci nazis. Per tant, entenem que han de ser reconegudes per lAjuntament del seu poble, de naixement i dacollida respectivament, com a vctimes de lhorror nazi i ser al mateix temps exemple fefaent de fins on pot arribar lodi i la bogeria collectiva per raons didees poltiques i que cal cuidar sempre la nostra convivncia i fugir de qualsevol forma de violncia i delictes dodi.
Aix doncs, la proposta que es dur al ple del dia 30 de setembre per part de Comproms ser la realitzaci dun acte de reconeixement pblic, aix com de rebuig del nazisme i de tota classe dodi per raa, sexe, religi, etctera, i de tota forma de violncia, amb presncia dels vens i dautoritats locals i de la Conselleria de Qualitat Democrtica amb els Taulells de la memria. Tamb la collocaci dunes llombardes identificatives all on visqueren en Moncofa Vicent Catal i Bernardo Lairn i la realitzaci duna xarrada de caire histric per contar el context i la vida dels repressaliats valencians als camps de concentraci nazi.
Tanmateix, Ral Borrs tamb manifestava que volem que es facen els actes a desembre que ser el 80 aniversari de lassassinat de Vicent Catal a Mathausen i dins dels actes culturals vinculats a la Carta Pobla perqu aix expliquem qu vam ser i qu volem ser com a poble.
 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana