Plana Baixa: El projecte Interiors porta la música electrònica i la dansa al despoblat de Jinquer (Alcúdia de Veo) a Castelló


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2023/11/216811_136931/1_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2023/11/216811_136931/2_M1.jpg
La Plana al Dia | Plana Baixa | General | 09-11-2023
El projecte Interiors porta la música electrònica i la dansa al despoblat de Jinquer (Alcúdia de Veo) a Castelló

El projecte Interiors arriba a un segon nucli despoblat de la província de Castelló: Jinquer a Alcúdia de Veo (la Plana Baixa), que va quedar deshabitada després de la Guerra Civil i ara només manté algunes construccions i l'església, en la façana de la qual encara es conserven els trets. Conservar la memòria d'aquest lloc, visibilitzar el seu valor i fomentar-ne el cuidat són els objectius d'aquesta iniciativa, que planteja una programació cultural específica per a això.

En concret, l'activitat començarà el dissabte 11 de novembre a les 19 hores, quan es presentarà el projecte en el local multifuncional de l'Ajuntament d'Alcúdia de Veo, on també es projectarà el videoclip sobre el treball per a Interiors que ha creat ad hoc Alberto Lucendo, artista multidisciplinar de Castelló, actualment vivint a Berlín, que ha composat música per a nombrosos llargmetratges premiats en festivals internacionals com Minsk International Film Festival o el Festival de San Sebastián, entre d'altres.

A continuació, s'oferirà una peça de dansa performàtica a càrrec de la ballarina Noelia Arcos, del Col·lectiu Penja'm, en la qual interactuaran cos, so i entorn. Posteriorment, es mostrarà el vídeo documental de memòria oral sobre Jinquer, protagonitzat per veïns/ves, familiars i, fins i tot, les mateixes persones que van habitar aquests llocs. Per acabar, hi haurà una degustació de productes facilitats per comerços i productors/es locals.

Per la seua part, el diumenge 12 de novembre, a les 10 hores, s'iniciarà una visita guiada cap a Jinquer amb sortida des d'Alcúdia de Veo, amb la finalitat de mostrar la vida quotidiana del lloc, l'ocupació dels seus habitants i els motius del seu abandonament, entre d'altres aspectes. Aquesta ruta inclourà una representació didàctica a càrrec de la companyia Aur-Art, especialistes en recrear visites divulgatives i dinamitzades sobre la història i el patrimoni.

Interiors es va presentar el passat 4 de novembre a Ludiente (Alto Mijares), on va posar el focus en el despoblat de Los Mores, que es situa al marge sud del barranc de Santa Ana i presenta un gran número de cases abandonades. Jinquer serà la seua segona parada i ja té prevista una tercera per al dissabte dia 18 i el diumenge dia 19, quan serà el torn del municipi d'El Toro per a parlar de l'aldea de El Molinar (Alto Palancia), un lloc marcat pel pas del riu Palància que deu el seu nom a la tradició de moldre el blat.

L'objectiu d'Interiors és activar la conscienciació sobre llocs actualment deshabitats, o que han passat per aquest procés d'abandonament, fomentant-ne el cuidat, valor i memòria. Tot això, sense intenció d'alterar-los o repoblar-los de nou. Diferents pràctiques artístiques contemporànies que es desenvolupen allí mateix fan possible que la ciutadania no sols els descobreixi, sinó que reflexione sobre ells.

A més, en aquestes tres primeres localitats triades s'instal·larà una senyalística que inclourà uns codis QR, que serviran de punts informatius per a fomentar la visita a aquests llocs alhora que es coneix la seua història, característiques, singularitats i anècdotes vinculades a cada despoblat. Tots els recursos i informació estaran pròximament disponibles al web www.visitinteriors.com.

Totes les accions desenvolupades a Los Mores de Ludiente (Alto Mijares), El Molinar de El Toro (Alto Palancia) i Jinquer a Alcúdia de Veo (la Plana Baixa) corresponen a una primera fase d'Interiors.


 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana