Vila-real: L'Arxiu determina els 268 traslladats des de Vila-real al Valle de los Cados en 1959 i identifica 14 vila-realencs enterrats en Cuelgamuros


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2019/12/191562_117820/1_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2019/12/191562_117820/2_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2019/12/191562_117820/3_M1.jpg
La Plana al Dia | Vila-real | General | 14-12-2019
L'Arxiu determina els 268 traslladats des de Vila-real al Valle de los Cados en 1959 i identifica 14 vila-realencs enterrats en Cuelgamuros

L'alcalde, Jos Benlloch, posa el consistori i el resultat de la investigaci municipal a la disposici de les famlies interessades a exercir els seus drets de recuperaci de les restes dels seus familiars

El 23 de mar de 1959, les restes de 268 persones van ser traslladats des del Cementeri Municipal de Vila-real per a ser enterrades al Valle de los Cados, amb motiu de la inauguraci del mausoleu franquista. Bona part dels trasllats corresponen a combatents morts en la Guerra Civil i procedents de diferents punts del pas. Desprs d'una exhaustiva anlisi de la documentaci que conserva l'Arxiu Municipal, l'informe tcnic elaborat pel departament municipal ha perms determinar els noms de 244 dels exhumats i identificar els 14 vens de Vila-real que van ser portats a Cuelgamuros per al seu soterrament en el monument funerari construt per la dictadura franquista. D'ells, existeix constncia documental de la inhumaci en la baslica d'almenys vuit vila-realencs.
Tal com ens vam comprometre en el Ple, Vila-real torna a ser referncia en la recuperaci de la memria democrtica del nostre pas i podem posar ja a la disposici de les famlies que ho solliciten els llistats de les persones que, per ordre del rgim de Franco o tamb per petici familiar, van ser traslladats per al seu enterrament al Valle de los Cados, assenyala l'alcalde de Vila-real, Jos Benlloch. En el mateix Ple, el primer edil ja va anunciar la intenci de l'equip de govern de sollicitar a l'Executiu central la informaci dels procediments per a poder establir protocols i que les famlies puguen exercir els seus drets, reconeguts en la Llei de Memria Histrica, per a reclamar les restes dels seus afins i poder enterrar-los i honrar la seua memria on consideren. La proposta va ser aprovada a partir d'una moci presentada pel grup municipal de Comproms.
L'informe elaborat per l'Arxiu Municipal analitza tota la documentaci existent respecte a aquestes exhumacions i detalla que el 23 de mar de 1959 van ser traslladats des de Vila-real els cossos de 268 persones: cinc d'ells, enterrats en fosses particulars, van ser portats a Cuelgamuros en caixes individuals, mentre que els altres 263 morts van ser traslladats collectivament en 18 caixes. La relaci dels trasllats permet identificar nom, professi i causa de la mort la immensa majoria, soldades o comandaments morts a conseqncia de la guerra, segons el document- de 244 d'ells. La resta, morts tamb en la guerra, consten com a desconeguts.
A aquest llistat la relaci nmero 19 de les glorioses restes procedents de la Croada Nacional-, se sumen altres escrits de l'alcalde de l'poca, en 1958 i 1959, amb peticions de famlies vila-realenques per a traslladar cossos de familiars al Valle de los Cados, tant des del Cementeri de Vila-real com des d'uns altres cementeris de la provncia i del pas. L'anlisi detallada de tota aquesta documentaci, permet a l'Arxiu Municipal concloure amb un llistat dels 14 vila-realencs que es troben o poden trobar-se enterrats a la baslica de Cuelgamuros. D'ells, existeix constncia documental del trasllat en els casos dels vuit exhumats del Cementeri de Vila-real.
Tota la documentaci i la investigaci de l'Arxiu Municipal queda a la disposici de totes les famlies que puguen requerir-lo, assenyala Benlloch, qui ha volgut agrair el treball de l'Arxiu i ha posat el consistori a la disposici dels familiars de traslladats per a ajudar-los en l'exercici dels seus drets de reparaci de la memria. Es tracta d'una qesti humana que els familiars d'aquestes persones puguen saber amb claredat on reposen les seues restes i sollicitar la seua recuperaci, si aix ho consideren, agrega i avana la possibilitat de contactar amb les famlies en el cas dels naturals de Vila-real per a fer-los saber els resultats de les investigacions. La dignitat de les vctimes i la reparaci democrtica s el cam cap a la millor convivncia; aix ho hem ents i practicat des d'un principi aquest equip de govern, amb la posada en marxa de mesures pioneres com el nostre Memorial Democrtic. La investigaci de l'Arxiu Municipal ens permet continuar avanant en aquesta lnia, conclou.

 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana