Castelló: La Unió de Consumidors preveu una allau de reclamacions un cop s'alce l'Estat d'Alarma


 
La Plana al Dia | Castelló | General | 12-05-2020
 

La situació creada pel *COVID 19 i l'estat d'alarma decretat, ha portat aconseguisc un increment substancial de les consultes i reclamacions derivades dels contractes que no s'estan podent complir durant aquest període[1]. Per això, i atés que en aquest moment és impossible tramitar aquestes reclamacions a causa de la paralització dels serveis públics, resulta probable que, una vegada es reinicien els còmputs administratius i es reincorporen tots els funcionaris al seu lloc de treball, es produirà un col·lapse enfront del qual es desconeixen les mesures que es destinaran per a intentar pal·liar-lo. Si a això unim que hi ha una tendència a fomentar el teletreball (amb escassetat de mitjans), així com una paràlisi total dels arbitratges de consum i serveis presencials d'atenció al consumidor durant aquest període, temem que el consumidor es veja seriosament afectat, fins al punt que puga ser molt complicat tramitar tot el devessall de consultes i reclamacions que -presumiblement- es presentaran davant els serveis de consum.

Enfront de la situació descrita, des de la Unió de Consumidors desconeixem quines mesures està prenent l'administració per a tractar de gestionar aqueixa "nova normalitat" que, probablement, es prolongarà en el temps. Tenint en compte que, fins al moment, s'ha fet molt poc per a possibilitar l'atenció no presencial en l'àmbit administratiu.

Per això, des de la Unió de Consumidors instem a l'administració perquè inicie ja un pla que facilite la tramitació de les reclamacions de consum de manera telemàtica, i que implique igualment a tots els actors: empreses, organitzacions de consumidors, OMICS, etc. De manera que:

a) S'establisquen canals de mediació clars entre empreses i consumidors de manera en línia; per exemple, transformant els serveis d'atenció al client i facilitant correus electrònics que servisquen com a punts reals d'atenció.

b) Es generalitze la possibilitat de plantejar consultes i reclamacions per via telemàtica.

c) Es potencie la celebració de vistes arbitrals a través de plataformes en línia.

d) S'incremente la informació que es facilita als consumidors per mitjà d'Internet i que, en aquests moments, és pràcticament inexistent.

I en definitiva, es procedisca al desenvolupament efectiu en la Comunitat Valenciana de la normativa per a la resolució alternativa de litigis en l'àmbit del consum, tenint en compte que la situació actual exigeix un plantejament radicalment diferent al que es venia utilitzant fins hui.
 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana