Castelló: Castelló arriba a les 400 cooperatives, prop del 15% del total de la Comunitat Valenciana


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2024/9/233417_148506/1_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2024/9/233417_148506/2_M1.jpg
La Plana al Dia | Castelló | General | 24-09-2024
Castelló arriba a les 400 cooperatives, prop del 15% del total de la Comunitat Valenciana

La província de Castelló ha arribat a la xifra de 400 cooperatives actives en 2023 després de sumar 13 noves societats d'aquest model econòmic i social durant aquest any. Aquestes xifres, que reflecteixen la consolidació d'una tendència de creixement continu en l'àmbit del cooperativisme, es desprenen de l'últim informe elaborat per la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana (Concoval) i CIRIEC-Espanya, amb dades obtingudes del Registre de Cooperatives del Ministeri de Treball i Economia Social i de l'Agència Estatal d'Administració Tributària.

El creixement del nombre de cooperatives a Castelló reflectix la confiança creixent en aquest model empresarial per part d'emprenedors i treballadors, que veuen en el cooperativisme una solució viable per a generar ocupació estable i sostenible. Aquesta modalitat empresarial ha permés a la província consolidar-se com un motor econòmic a la regió, contribuint significativament a la creació d'ocupació i a la dinamització de sectors clau.

El cooperativisme a Castelló ha experimentat una evolució constant durant l'última dècada, amb un creixement sostingut en el nombre de noves cooperatives. Des de 2013, la província ha sigut testimoni de la creació de 169 noves cooperatives, el 10% de les creades a nivell autonòmic, destacant-se per la seua resiliència i capacitat per a adaptar-se als reptes econòmics actuals, com la transició energètica i l'atur juvenil.

Les cooperatives de Castelló han tingut un impacte significatiu en la creació d'ocupació estable, especialment en sectors com l'agricultura, els serveis i la indústria. Aquestes cooperatives no només generen ocupació directa, sinó que també promouen la cohesió social i l'arrelament territorial, reforçant el teixit econòmic de les àrees rurals de la província.

El cooperativisme a la província de Castelló presenta una distribució geogràfica diversa. Les comarques de La Plana Alta i la Plana Baixa concentren la majoria del teixit cooperatiu castellonenc, amb 143 i 114 cooperatives, respectivament. En un segon nivell es situen dos comarques rurals en les quals aquest model té un fort arrelament, com són el Baix Maestrat (50) i l'Alt Palància (37). Finalment, la resta de cooperatives castellonenques es situen a Els Ports (19), l'Alt Maestrat (19), l'Alcalatén (17) i l'Alt Millars (19). En aquest sentit, les cooperatives han jugat un paper fonamental en la dinamització de zones rurals, proporcionant solucions sostenibles i ocupació estable en àrees que han patit despoblació.

La recent publicació de l'informe amb les magnituds autonòmiques d'aquest model ha tornat a destacar la importància econòmica i social de les cooperatives a la Comunitat Valenciana, sent un dels territoris que lideren aquest model a nivell nacional. En 2023, les vendes de les cooperatives van arribar als 8.971.897.396 Euro, representant més del 7% del PIB regional. Amb un total de 2.704 cooperatives actives, aquestes entitats van proporcionar ocupació directa a 61.073 persones, reflectint un creixement notable en nombre i ocupació generada. Més de la meitat de la població ha participat en cooperatives, mostrant una acceptació generalitzada del model cooperatiu. Les cooperatives no només tenen un impacte econòmic significatiu, sinó que també juguen un paper crucial.


 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana