Comunitat Valenciana: Investigador de la UPV rep europeu de reconeixement del Consell Europeu de Recerca


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2023/7/211021_133370/1_M1.jpg
La Plana al Dia | Comunitat Valenciana | General | 27-07-2023
Investigador de la UPV rep europeu de reconeixement del Consell Europeu de Recerca

L'investigador de la Universitat Politècnica de València José Capmany ha estat reconegut novament pel Consell Europeu de Recerca (ERC, per la seua sigla en anglés). Capmany ha rebut una ERC Proof of Concept grant per a continuar avançant en la transferència al mercat de dispositius fotònics programables innovadors sorgits dels laboratoris del PRL-iTEAM de la UPV.

Amb esta nova concessió, José Capmany ha obtingut un total de quatre ERC en els últims sis anys, dos Advanced Grant i dos Proof of Concept. Estos reconeixements consoliden el lideratge mundial de Capmany en el camp de les comunicacions i la fotònica.

L'ERC és la principal organització de finançament europea per a la investigació de frontera i busca potenciar la transferència al mercat de projectes disruptius. L'ajuda Proof of Concept concedida al professor Capmany està dotada amb 150.000 euros i pot emprar-se en diferents opcions, com explorar noves oportunitats de negoci, sol·licitar patents o crear noves empreses.

Capmany ja va rebre una ERC Advanced Grant en 2017 per a desenvolupar el projecte UMWP-Chip, que va eixamplar les bases del concepte revolucionari en fotònica anomenat Field Programmable Photonic Gate Array (FPPGA) i va donar lloc a la creació de l'empresa iPronics. Ara, amb esta nova ERC, l'objectiu és desenvolupar una innovadora configuració dels xips fotònics programables que amplie el seu període espectral i ample de banda.

'Imitant la naturalesa, el que proposem desenvolupar i transferir al mercat és una nova configuració de les cel·les, de manera que no siguen totes uniformes. D'esta manera, podríem disposar de filtres amb un ample de banda major, optimitzant el funcionament final dels dispositius fotònics programables', explica José Capmany.

El projecte NU-MESH, proposat per Capmany, permetria respondre als desafiaments de les comunicacions sense fil 5G i 6G, les xarxes de comunicació generals, l'Internet de les coses i la conducció autònoma, entre altres. Este projecte començarà en novembre i tindrà una duració d'un any i mig.


 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana