Comunitat Valenciana: La Confederació Hidrogràfica del Xúquer instala sensors de trànsit piscícola en la presa Font del Nano per comprovar l'eficàcia de la seua rampa per a peixos


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2023/9/213145_134588/1_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2023/9/213145_134588/2_M1.jpg
La Plana al Dia | Comunitat Valenciana | General | 13-09-2023
La Confederació Hidrogràfica del Xúquer instala sensors de trànsit piscícola en la presa Font del Nano per comprovar l'eficàcia de la seua rampa per a peixos

La Confederació Hidrogràfica del Xúquer, O.A., (CHJ) ha instal·lat diversos sensors en la presa 'Font del Nano' situada en el riu Palància, en el terme municipal de Teresa (Castelló), per comprovar l'eficàcia real de la rampa per a peixos construïda durant el passat estiu. L'objectiu d'aquesta mesura és controlar el trànsit per part de la població existent de truita comuna i truita arcoiris, així com monitoritzar el pas d'altres espècies presents en el riu.

L'Organisme va impulsar aquesta infraestructura per a millorar la connectivitat longitudinal fluvial i afavorir el moviment de la fauna en aquest tram del riu Palància. De la mateixa manera, la seua construcció permet continuar amb les actuacions previstes en el Pla Hidrològic de la Demarcació Hidrogràfica del Xúquer 2022-2027, que té com a objectiu prioritari aconseguir el bon estat ecològic i global de totes les masses d'aigua de la Demarcació, tal com estableix la Directiva Marc de l'Aigua.

La rampa per a peixos construïda en la presa 'Font del Nano' és un projecte pilot, que compta amb un canal d'aigües baixes per a concentrar el cabal ecològic i garantir el calat necessari per a assegurar la remuntada de l'ictiofauna. Al mateix temps, al llarg de l'estructura es van incorporar pedres per a facilitar el trànsit de la fauna present en el riu, que compta amb espècies piscícoles de gran valor com l'anguila, els barbs mediterrani i colirroig, la llúdria gorgera, la truita comuna i el cacho.

Recentment, s'han instal·lat sensors en l'inici i fi de la rampa per a monitoritzar el pas de les diferents espècies que habiten en aquest tram del Palància. Més concretament, es busca controlar la presència de les truites comuna i arcoiris, espècies que comencen el seu cicle de reproducció, amb la consequent remuntada del riu, a partir del mes d'octubre. Al llarg de les pròximes setmanes es realitzarà una marcada de peixos per a poder registrar el seu trànsit pels sensors instal·lats en la rampa.

Està previst que aquest sistema puga ser reutilitzat en estudis similars en altres escales per a peixos que es construïsquen, per la qual cosa servirà per a obtenir més informació sobre l'eficàcia d'aquest tipus d'infraestructures i la seua implementació en futures actuacions.

De la mateixa manera, l'estudi servirà per a determinar les possibles afectacions que haja pogut tindre l'incendi de l'estiu passat en la zona de l'Alt Palància sobre la població piscícola. 'Abans de la construcció de la rampa es va realitzar un estudi dels peixos que habitaven el riu, però és possible que l'incendi haja tingut conseqüències negatives per a algunes espècies, per la qual cosa els resultats poden estar condicionats per aquesta circumstància', expliquen des de la Comissaria d'Aigües de l'Organisme.


 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana