Comunitat Valenciana: Sector musical exige a l'alcalde de Mislata complir promesa d'ampliar l'aforament de la Sala Repvblicca
Comunitat Valenciana: Personal investigador de la UPV assessora en IA per a projecte de l'ESA

Un equip de l'Institut Universitari Valencià d'Investigació en Intel·ligència Artificial (VRAIN) de la Universitat Politècnica de València (UPV) ha assessorat en les tècniques més efectives d'Intel·ligència Artificial (IA) per a desenvolupar una plataforma software que crearà un bessó digital de la Terra, DTE (Digital Twin Earth). El projecte AI4DTE facilitarà el desenvolupament d'aplicacions intel·ligents per a predir fenòmens de la Terra a través de la monitorització i del processament complex de dades.
L'objectiu d'AI4DTE és desenvolupar un conjunt d'eines software que, a través de la IA, facilite el desenvolupament d'aplicacions de bessó digitals de la Terra. El projecte es basa en la intel·ligència artificial per generar una còpia digital de tots els paràmetres sobre els quals els satèl·lits i sensors tenen dades. Amb aquesta informació, es construeix un model computacional que emula el que realment està ocorrent en la Terra i es fan estimacions i prediccions del futur.
L'equip de la UPV ha treballat en la creació d'un conjunt de mòduls de computació intel·ligent organitzats en capes de processament. Aquests mòduls faciliten la captura i el processament de dades provinents de satèl·lits i sensors terrestres. A més, mitjançant tècniques d'IA, creen un model digital que emula el comportament dels fenòmens terrestres observats. També inclou una capa d'ajuda a la presa de decisions que utilitza la IA per predir i recomanar accions futures.
El projecte AI4DTE s'ha plantejat tres casos d'estudi per validar la tecnologia i les eines desenvolupades. El primer d'ells consisteix a recomanar quin tipus de cultius són més apropiats per al futur, considerant variables econòmiques i mediambientals. El segon cas analitza imatges de carreteres per determinar el moment òptim per a realitzar el seu manteniment. Finalment, el tercer cas es centra en el corrimiento de terres a les zones costaneres i busca predir-ho de forma precisa.
Adriana Giret, investigadora principal del projecte en VRAIN de la UPV, destaca que el potencial d'aquesta tecnologia rau en la combinació de models d'IA amb models físics, la qual cosa permet observar les interdependències entre variables i deduir patrons de comportament. Això fa que les prediccions del bessó digital de la Terra siguin més precises.
El projecte AI4DTE representa un avanç important en la utilització de la IA per a l'anàlisi i predicció de fenòmens terrestres. Amb l'assessorament de l'equip de la UPV, s'espera desenvolupar aplicacions intel·ligents que contribuïsquen a una millor comprensió i gestió de l'entorn terrestre.
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana