Comunitat Valenciana: ValgrAI impulsa Digital-IA per a formar gratuïtament en competències digitals i Intel·ligència Artificial a poblacions de menys de 20.000 habitants


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2025/7/246666_158571/1_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2025/7/246666_158571/2_M1.jpg
La Plana al Dia | Comunitat Valenciana | General | 09-07-2025
ValgrAI impulsa Digital-IA per a formar gratuïtament en competències digitals i Intel·ligència Artificial a poblacions de menys de 20.000 habitants

La Fundació ValgrAI (Valencian Graduate School and Research Network of Artificial Intelligence) coordina un ambiciós projecte que formarà gratuïtament a més de 17.000 persones en municipis de menys de 20.000 habitants, un projecte de la Generalitat Valenciana a través de Fons Next Generation EU.

La revolució tecnològica no ha de ser patrimoni exclusiu de les grans ciutats. Amb este objectiu naix Digital-IA, un projecte transformador que acostarà la intel·ligència artificial i les competències digitals als municipis més xicotets de la Comunitat Valenciana.

La iniciativa està dirigida i coordinada per la Fundació ValgrAI (Valencian Graduate School and Research Network of Artificial Intelligence) i compta amb el suport institucional de la Generalitat Valenciana, que impulsa el programa en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, amb finançament dels fons europeus Next Generation EU.

El projecte Digital-IA té com a objectiu formar a més de 17.000 persones fins a juny de 2026 en localitats de menys de 20.000 habitants que no formen part d'una àrea urbana funcional amb l'objectiu de reduir la bretxa digital i garantir que ningú es quede arrere en la transició tecnològica; és per això que s'oferiran formacions per a tots els nivells, tant presencials com en línia, amb l'objectiu d'arribar a tota la població dels municipis beneficiaris d'este projecte el llistat del qual es pot consultar en la web del projecte: https://digitalia.valgrai.eu/

ValgrAI: experiència, coordinació i compromís amb el territori

La Fundació ValgrAI, referent autonòmic en investigació, innovació i formació avançada en intel·ligència artificial, assumix la coordinació d'este programa amb una estratègia basada en la descentralització, la qualitat educativa i la col·laboració amb el teixit local.

ValgrAI és una fundació sense ànim de lucre formada per la Generalitat Valenciana, les cinc universitats públiques de la Comunitat Valenciana (Universitat de València, Universitat Politècnica de València , Universitat d´Alacant, Universitat Jaume I i Universitat Miguel Hernández) i empreses del sector que coordina l'estudi i la investigació en Intel·ligència artificial en la Comunitat Valenciana per a respondre a les necessitats tecnològiques de les companyies i promoure la creació de nou talent en intel·ligència artificial, renovant així el model productiu de la Comunitat Valenciana.

La seua labor en Digital-IA consistix a dissenyar els continguts formatius, gestionar el desplegament territorial i acompanyar a ajuntaments, associacions i entitats per a garantir que les accions arriben al màxim nombre de persones.

“Digital-IA no és només un conjunt de cursos, és una estratègia pública d'inclusió digital amb impacte real en el territori”, ja que “volem que qualsevol persona tinga accés a la tecnologia i les possibilitats que oferix la Intel·ligència Artificial, que està marcant el present i el futur de la nostra societat”, segons ha assenyalat la Directora Gerent de ValgrAI, Ana Cidad.

Cursos gratuïts, accessibles i adaptats a tots els públics

El programa està dissenyat per a ser totalment gratuït, sense necessitat de coneixements previs i amb diferents modalitats d'accés: presencial, aula virtual i completament en línia. D'esta manera, s'eliminen les barreres d'entrada i es garantix la participació de persones de totes les edats i perfils. De fet, encara que està dirigida a tota la població en el seu conjunt, es posa l'accent en xiquets, jóvens, dones i majors de 65 anys, és per això que tots els cursos tenen un objectiu pràctic perquè puguen aplicar-lo a les seues necessitats. De fet, si una persona vol continuar aprenent pot realitzar diversos cursos per a continuar aprenent durant el temps que estiga en marxa el programa, és a dir fins a juny de 2026.

La duració mitjana dels cursos és de mínim 7,5 hores, i els continguts estan pensats per a aplicar la Intel·ligència Artificial i les ferramentes digitals al dia a dia: des de gestionar millor un xicotet comerç o trobar ocupació, fins a comunicar-se, aprendre o cuidar la salut amb ajuda de la tecnologia. Tots els participants reben un certificat de finalització, per a acreditar la formació rebuda i que poden incloure en el seu currículum professional.

Les persones interessades a rebre informació dels cursos, que es publicaran pròximament o preinscriure's, poden realitzar-ho a través de la web de Digital-IA.

Crida a entitats locals

Amb la finalitat de garantir la major cobertura possible, la Fundació ValgrAI fa una crida a ajuntaments, associacions i entitats locals dels municipis que complisquen els requisits perquè s'adherisquen al programa i col·laborar en la seua implantació a nivell local, emplenant el formulari que trobaran en la web: https://digitalia.valgrai.eu/. L'equip de ValgrAI proporciona orientació tècnica, materials i seguiment personalitzat per a facilitar la participació i l'èxit de la iniciativa.

“El compromís de les entitats locals és clau per a democratitzar l'accés a la tecnologia. Com més territori aconseguim, major serà l'impacte social i econòmic”, destaca Ana Cidad.

Tecnologia, equitat i futur: un projecte transformador al servici de la ciutadania

Digital-IA és més que un programa formatiu. És una ferramenta de cohesió territorial i desenrotllament personal. La intel·ligència artificial ja forma part de la nostra vida quotidiana, i este projecte permet que totes les persones, pertanyents als 300 municipis compresos en el projecte, comprenguen el seu funcionament, els seus riscos i, sobretot, les seues oportunitats.

Amb la coordinació de ValgrAI i el suport financer de la Generalitat Valenciana a través dels fons europeus Next Generation EU, este programa situa a la Comunitat Valenciana com un referent nacional en estratègies d'alfabetització digital en xicotets territoris.
 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana